Mihai Eminescu, comemorat la Centrul eparhial din Râmnicu Vâlcea

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 17 Ianuarie 2020

Iubitori ai personalității poetului Mihai Eminescu și ai operei sale au participat miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la o manifestare cultural-religioasă, prilejuită de împlinirea a 170 de ani de la nașterea marelui poet. Evenimentul comemorativ a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, în parteneriat cu Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea, la Centrul eparhial.

Manifestarea comemorativă a debutat cu slujba Parastasului, săvârșită în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Centrului eparhial de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site-ul eparhiei, http://arhiepiscopiaramnicului.ro/.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, dirijat de părintele Siluan-Dumitru Scurtu.

La finalul slujbei, chiriarhul Râm­nicului a evidențiat personalitatea marcantă pentru cultura română a poetului Mihai Eminescu, care și-a dezvoltat anvergura persona­lității sale datorită dragostei față de neam și credința ortodoxă.

„Mihai Eminescu, născut în ți­nutul binecuvântat și plin de sfin­țenie al Botoșanilor, ca al șaptelea din unsprezece copii, într-o familie binecredincioasă, la 15 ianuarie 1850, este pilonul central al literaturii române și, totodată, un impresionant apărător al valorilor naționale românești. Cunoștea bine învățătura Bisericii Ortodoxe pentru că el a avut rude apropiate care au ales viața monahală la mănăstirile Agafton și Vorona. În aceste vetre de sihăstrie a cunoscut îndeaproape spiritualitatea Ortodoxiei românești. Este de apreciat faptul că întotdeauna și-a adus aminte cu duioșie și cu statornică credință despre acești ani, dar și despre cei care au avut un rol important în formarea sa intelectuală, cu o recu­noștință aparte pentru profesorul Aron Pumnul”, a spus Înaltprea­sfin­ția Sa.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a reliefat legătura marelui poet cu ținuturile Vâlcii.

După slujba de pomenire, au fost rostite ectenii și rugăciuni la bustul poetului național Mihai Eminescu, aflat în incinta Centrului eparhial al Râmnicului. Au participat elevi și profesori de la Școala Gimnazială „I.G. Duca” din Râmnicu Vâlcea, oameni de cultură și preoți de la parohii din cuprinsul Protoieriei Râmnicu Vâlcea.

 Apoi, în Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, a urmat recitalul de muzică și poezie „Dor de Eminescu...”, susținut de actorii Camelia Constantin, Anca Olteanu, Dan Constantin și Gabriel Popescu de la Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea, acompaniați la pian de Galina Nemțanu.