Mihai Eminescu sărbătorit la Caransebeş şi Oraviţa

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 16 Ianuarie 2014

Ziua Naţională a Culturii a fost sărbătorită la Caransebeş şi la Oraviţa. Cu această ocazie Episcopia Caransebeşului a organizat două spectacole care s-au desfăşurat marţi, 14 ianuarie, în Sala de festivităţi „Elie Miron Cristea“ a Episcopiei Caransebeşului, şi miercuri, 15 ianuarie, la Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ din Oraviţa.

Spectacolele au conţinut trei părţi în care au fost prezentate printr-un recital poetic şi melodios poeme profunde din operele eminesciene. Poemele au fost interpretate de elevi şi studenţi seminarişti, eleve de la Liceul „Traian Doda“ din Caransebeş şi de un tânăr talentat de la Liceul „Sabin Păuţa“ din Reşiţa, coordonaţi de părintele profesor Pătruţ Bănăduc de la Seminarul Teologic „Ioan Popasu“ din Caransebeş.

La manifestări a fost prezent Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care a subliniat faptul că prin aceste spectacole se păstrează şi se promovează cultura românească. „Ne-am bucurat să vedem tineri care gustă poezia eminesciană şi se bucură de tot ceea ce poetul Mihai Eminescu a creat pentru neamul românesc, de asemenea, ne-am bucurat să vedem foarte mulţi oameni, atât în sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului, cât şi la Casa de Cultură din Oraviţa, oameni interesaţi de păstrarea şi promovarea culturii româneşti, şi mai ales a poeziei şi a melosului eminescian“.

Părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, a arătat motivele pentru care Biserica se implică în promovarea şi păstrarea culturii româneşti.

„Motivele pentru care instituţia noastră, Biserica, a purces pe acest drum sunt oferite de două realităţi: una vizează istoria românilor în care Biserica a fost şi este făuritoarea şi apărătoarea de neam şi de limbă, implicit şi făuritoare de cultură românească, iar cea de-a doua realitate este conferită de comemorarea poetului Mihai Eminescu, numit de teologul şi filosoful român Constantin Noica «omul deplin al culturii române»“.

Sălile de spectacol, atât la Caransebeş, cât şi la Oraviţa, s-au bucurat de prezenţa unui public numeros, care a gustat din interpretările de poem şi melos ale tinerilor artişti, pe care „poetul nepereche“ le-a lăsat ca un tezaur pentru cultura românească.