Mii de credincioşi la resfinţirea Bisericii „Sfântul Ierarh Spiridon“
Zi de mare sărbătoare, în Duminica a XIII-a după Rusalii, la Biserica "Sfântul Ierarh Spiridon" din municipiul Botoşani, unde Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit lăcaşul de cult şi a sfinţit centrul social-pastoral din această parohie. Pentru eforturile depuse, pr. paroh Vasile Acatrinei a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei distincţia "Sfântul Ierarh Dosoftei".
Aproape trei mii de credincioşi, precum şi autorităţi locale şi centrale au participat duminică la slujba de resfinţire a Bisericii "Sfântul Ierarh Spiridon" din municipiul Botoşani, precum şi la sfinţirea centrului social-pastoral din această parohie. Slujbele de sfinţire, urmate de slujba Sfântei Liturghii, au fost oficiate de un sobor de 20 de preoţi, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din soborul de slujitori au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Marian Timofte, consilier administrativ bisericesc, pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani, alături de stareţi şi preoţi din împrejurimi. Atât în timpul slujbei Sfintei Liturghii, cât şi după finalul acesteia, credincioşii prezenţi la sărbătoarea oraşului Botoşani au intrat în altarul noului lăcaş sfinţit, unde s-au închinat, primind binecuvântare de la un preot.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică în care a fost relatată Pilda lucrătorilor celor răi, îndemnând la pocăinţă şi la o viaţă bineplăcută lui Dumnezeu. "Să ne binecuvinteze Dumnezeu şi să-L primim pe Hristos Domnul în viaţa noastră. Să ne ajute Cel de Sus ca sufletul nostru să fie curăţat de orgolii, de patimi, de cuvinte spurcate, de desfrâu, de avort, de minciună, de jurământ strâmb şi de toate cele asemenea lor. Şi dacă, dintr-un motiv sau altul, din cauza slăbiciunii noastre, am căzut în vreunul dintre aceste păcate sau în mai multe, există darul pocăinţei, prin care sufletul este curăţit, murdăria este aruncată afară, pentru ca, în loc curăţit, Dumnezeu să Se sălăşluiască în noi. De aceea, vă îndemn ca întâlnirea voastră cu Bunul Dumnezeu să fie încă din această viaţă şi să pregustaţi taina împărăţiei cerurilor încă din această lume. Căci dacă nu-L întâlnim pe Dumnezeu în viaţa aceasta, nu-L vom întâlni ca Părinte în viaţa cealaltă, ci-L vom întâlni doar ca Drept Judecător, Care răsplăteşte fiecăruia după faptele lui", le-a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei credincioşilor prezenţi.
La sfârşitul slujbei au rostit alocuţiuni pr. protopop Lucian Leonte, care a dat şi citire hrisovului de sfinţire, şi pr. paroh Vasile Acatrinei, care a mulţumit binefăcătorilor şi celor prezenţi la eveniment. La finalul manifestării religioase, pr. Vasile Acatrinei a primit din partea Înalt Preasfinţitul Teofan distincţia "Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei", pentru efortul depus, iar credincioşii care au ajutat în mod deosebit la lucrările săvârşite au primit diplome de vrednicie.
Biserica "Sfântul Ierarh Spiridon" din municipiul Botoşani datează din anul 1789, fiind zidită pe locul unei biserici din lemn. A fost târnosită pentru prima dată în anul 1801 de către mitropolitul Iacob Stamati. În anul 1817 s-a zidit turnul clopotniţă, iar în a doua parte a secolului al XIX-lea i s-a mai adăugat un etaj. Începând cu anul 2008, s-au realizat lucrări de reparaţii şi de consolidare, s-a consolidat fundaţia şi s-a înlocuit acoperişul. De asemenea, s-a decapat în interior şi la exterior, fiind pregătită pentru pictura în tehnica frescă, realizată între anii 2010-2011. Între anii 2003-2005 s-a ridicat un centru social-pastoral, dotat cu toate utilităţile.
Slujbă de binecuvântare şi sfinţire la Mănăstirea Guranda
În după-amiaza zilei de duminică, IPS Teofan a poposit la Mănăstirea Guranda din judeţul Botoşani, unde a oficiat, în sobor de preoţi şi diaconi, ceremonia religioasă de binecuvântare a locului şi de sfinţire a crucii pentru sfântul altar al noii biserici ce va fi închinată Sfintei Treimi.
Mănăstirea Guranda a fost înfiinţată în anul 1945, prin eforturile maicii Teodora Voloşincu. În anul 1960, autorităţile comuniste au alungat maicile, au închis mănăstirea şi au dărâmat biserica. Mănăstirea a fost redeschisă la începutul anului 1990, de aceeaşi Teodora Voloşincu. În prezent, în Mănăstirea Guranda sunt 11 de maici şi surori, fiind păstorite din anul 2007 de stavrofora Gabriela Turiceanu.