Mii de noutăţi la Salonul de Carte Bookfest
Peste 400 de evenimente organizate de mai mult de 150 de expozanţi şi un milion de cărţi, dintre care 4.000 vor fi noutăţi editoriale, sunt atracţiile celei de-a XIV-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care va avea loc în perioada 29 mai - 2 iunie. Un modul special - „Bookfest Junior” - va fi dedicat celor mici, fiind şi locul în care va fi serbată, pe 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului.
Bookfest adună şi anul acesta mai mult de 150 de expozanţi în cel mai mare pavilion pe care îl are Romexpo, numit B2, o suprafaţă generoasă de peste 15.000 de metri pătraţi, din care mai mult de o treime, spre jumătate, este ocupată de standurile editurilor şi ale celorlalţi expozanţi. „Vor fi cam un milion de cărţi, dintre care foarte multe noutăţi, cam 4.000, dar şi peste 400 de evenimente desfăşurate pe scene şi la standuri. Un modul special - «Bookfest Junior» - va fi dedicat celor mici, aici urmând să fie serbată, pe 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului”, a declarat preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene.
„La sfârşitul târgului mă veţi întreba câţi oameni au fost: noi estimăm că vor fi cam 100.000”, a spus preşedintele AER, potrivit Agerpres.
Arsene a salutat prezenţa Marii Britanii ca invitat de onoare al acestei ediţii a Bookfest, „ţara de la care importăm cea mai multă literatură de fiction şi nonfiction pentru traducere, ţara care reprezintă cumva deschizătorul de drumuri în tot felul de direcţii de publishing”.
„Este absolut impresionant ceea ce au reuşit să facă şi ne bucurăm că Marea Britanie a acordat atenţie unei pieţe relativ mici, dar care stimează foarte mult cultura britanică. Prin manifestările care vor fi şi prin tot felul de alte acţiuni, sperăm ca legăturile între cele două pieţe să se dezvolte şi să învăţăm şi noi mai multe despre cum se promovează lectura şi mai ales cum se face să poţi să tipăreşti şi să publici cărţi pe suporturi alternative într-o lume atât de bulversată de schimbările tehnologice care urmează”, a subliniat Arsene.
La rândul său, directorul British Council România, Nigel Bellingham, a evidenţiat că „lectura şi cultura ţin Marea Britanie şi România într-o continuă conectare”.
„Programul nostru de evenimente reflectă bogăţia şi diversitatea culturii şi educaţiei britanice, având în centrul atenţiei beletristica, lecturile pentru copii, cu personaje care reprezintă şi celebrează diversitatea Marii Britanii moderne, demonstrând astfel că diferenţele ne îmbogăţesc şi dau culoare lumii noastre”, a afirmat Bellingham, citat de Agerpres.
Participarea Marii Britanii se va desfăşura sub motto-ul „Culture is GREAT” şi va prilejui publicului român întâlnirea cu 10 autori, în cadrul a peste 50 de evenimente, adresate atât iubitorilor de literatură, cât şi profesioniştilor cărţii sau celor mai mici dintre cititori. La stand, cei interesaţi vor putea găsi o bogată ofertă de carte în limba engleză, precum şi ediţii în limba română ale unor volume cunoscute semnate de autori britanici.
Potrivit coordonatoarei programului Marii Britanii la Bookfest, Irina Stoica, printre invitaţii prezenţi la târg se vor număra atât autori cunoscuţi publicului românesc, precum scriitorii Clare Mackintosh, Claire North, Sarah Perry sau Ross Wellford, cât şi voci pe care publicul român nu le ştie, dar care au primit premii importante, ca Fiona Mozley, Mahsuda Snaith, Kirsty Logan.
De asemenea, Arabella McIntyre-Brown, autor britanic stabilit în România, şi Eugen Ovidiu Chirovici, scriitor român din Marea Britanie, ca şi autorul, ilustratorul şi skateboarder-ul britanic Neal Layton vor fi prezenţi la salonul de carte de la Bucureşti.
Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Ambasadei Marii Britanii din Bucureşti.
Manifestarea are ediţii locale în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Iaşi, Braşov şi o altă ediţie internaţională la Chişinău.