Mii de pelerini la slujba Prohodului Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula

Un articol de: Grigore Sâmboan,   Darius Echim - 15 August 2022

Mii de pelerini au participat la slujbele de la Mănăstirea Nicula, cu ocazia hramului. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă, în seara de duminică, 14 august, din biserica nouă, în procesiune, și așezată la Altarul de vară al așezământului monahal.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Macarie de Glavinitsa, Episcop-vicar al Mitropoliei de Ruse, Bulgaria, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârşit slujba Prohodului Maicii Domnului. Au cântat cele trei stări ale slujbei, alternativ, soborul de preoți și diaconi, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, și corul de maici al mănăstirii bistrițene „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, alături de miile de credincioși cu lumânări în mâini, așezați pe dealurile de lângă mănăstire.

PS Episcop Macarie de Glavinitsa le-a vorbit credincioșilor prezenți la mănăstire, subliniind că „Maica Domnului este predica și icoana Bisericii. Ea L-a purtat în brațele sale pe Mântuitorul și L-a dat lumii de atunci, ceea ce face ca până azi Sfânta Biserică să-L poarte pe Hristos și să-L împartă credincioșilor. Azi, aproape toată biserica s-a făcut parte din această taină. În spatele Scripturii, în spatele Bunei Vestiri, este Hristos purtat de Maica Sa”.

În sunet de clopot și toacă, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost purtată în procesiune în jurul bisericii noi, timp în care au fost cântate pricesne. După înconjurul lăcaşului de cult, icoana a fost așezată din nou la demisolul bisericii noi, unde au putut să i se închine pelerinii veniți la hram. Un scurt cuvânt de învățătură a fost adresat pelerinilor și de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Apoi a fost săvârșită slujba Utreniei, iar la final au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.

Duminică, 14 august, de la ora 18:00, la Mănăstirea Nicula, în ajunul hramului, la Altarul de vară, a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litie, de către IPS Mitropolit Andrei, alături de PS Episcop Veniamin și de PS Episcop Macarie. Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele profesor Vasile Stanciu.

Un cuvânt de învățătură a fost adresat pelerinilor de Preasfințitul Părinte Veniamin, care a vorbit despre evlavia pe care românii o au la Maica Domnului. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei le-a mulțumit pelerinilor pentru prezența la hram. „Să fim sănătoși să putem veni și la anul la Mănăstirea Nicula. Referitor la importanța pelerinajelor, se pot spune multe. La urma urmei, viața noastră este un pelerinaj! Câte zile avem, trebuie să le folosim foarte, foarte bine!”, a spus ierarhul.

Pelerinajul „La Nicula colo-n deal”

Hramul mănăstirii a fost precedat și anul acesta de pelerinajul „La Nicula colo-n deal”, duminică, 14 august. Procesiunea a pornit de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla, unde soborul de ierarhi a săvârșit Sfânta Liturghie, și a continuat pe jos până la biserica de lemn monument istoric din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea a fost condusă de IPS Mitropolit Andrei, alături de PS Episcop Veniamin și de PS Episcop Macarie de Glavinitsa. Au participat mii de pelerini şi zeci de preoți din protopopiatele Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Parcurgerea traseului a durat aproximativ trei ore, iar pelerinii au cântat pricesne și s-au rugat Maicii Domnului.