Militarii băcăuani au o nouă „scară către cer”

Data: 07 Septembrie 2007

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi „eroii neamului” este, începând de acum, lăcaşul de cult în care se pot închina toţi militarii din municipiul Bacău şi nu numai ei.

Slujba de sfinţire a fost oficiată ieri, 6 septembrie, de către PS Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. La finalul acesteia, comandatului Garnizoanei, Constantin Liviu Munteanu, i-a fost acordată distincţia „Crucea Patriarhală”. „Este cea mai înaltă distincţie ce poate fi acordată unui mirean de către Patriarhia Română. Este, cred, de asemenea, ultima distincţie pe care Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist, a acordat-o unui mirean”, a precizat în cuvântul de ieri Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul. De asemenea, tânărul preot militar Lucian Butnaru a fost răsplătit pentru truda sa cu titlul de „iconom stavrofor”, cea mai înaltă distincţie ce poate fi acordată unui preot de mir.

Slujba de la UM 01769 s-a încheiat cu o agapă frăţească oferită tuturor militarilor şi sutelor de creştini ortodocşi prezenţi la evenimentul deosebit de care s-au bucurat ieri.

Construită pe terenul donat de Unitatea de Transmisiuni din Bacău, respectiv Unitatea Militară 01769 Bacău, biserica a fost înălţată de-a lungul a opt ani de muncă şi eforturi susţinute, atât din partea cadrelor militare, cât şi a preoţilor şi credincioşilor băcăuni, care au găsit de cuviinţă să se implice într-o formă sau alta în ridicarea unei noi „scări către cer”.

Piatra de temelie a fost pusă la 1 septembrie 1999, la acea dată preot militar fiind Iordache Pascariu. Mutării subite la ceruri a preotului Pascariu, care n-a apucat să vadă finalizată biserica, i-a urmat numirea unui tânăr şi inimos slujitor al sfântului altar, în persona lui Lucian Butnaru. Entuziasmul şi râvna sa, coroborate cu dragostea şi interesul autorităţilor militare, au făcut ca lucrările la biserica „Sfântul Gheorghe” să fie încheiate anul acesta, astfel încât, ieri, 6 septembrie, Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, a putut să o sfinţească. Nu a fost lipsit de importanţă nici ajutorul financiar primit de către acest lăcaş de rugăciune din partea Primăriei Bacău, instituţie care a contribuit la efectuarea amenajărilor interioare şi exterioare cu peste 800 de milioane de lei vechi.