Ministerul Sănătăţii: „Nu se pune problema introducerii de noi taxe în spitale“

Data: 29 Mai 2013
Într-un comunicat de presă emis ieri, Ministerul Sănătăţii infirmă o serie de zvonuri ce anunţau noi taxe puse pacienţilor pentru serviciile spitaliceşti şi face, de asemenea, unele precizări cu privire la salarizarea personalului medical.
 
„În acest moment, există mai multe variante de lucru pe tema salarizării medicilor în funcţie de performanţă, dar nu există un proiect asumat de Ministerul Sănătăţii. Toate variantele de lucru se discută împreună cu organizaţiile de medici şi pacienţi, care sunt partenerii ministerului în elaborarea tuturor măsurilor legislative din domeniul sănătăţii“. 
 
Mai multe echipe de specialişti lucrează în prezent la o iniţiativă legislativă privind implementarea proiectului-pilot pentru salarizarea medicilor şi asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice cu paturi. Potrivit unuia dintre proiectele de act normativ în lucru, venitul medicului din spital se compune dintr-o parte fixă, una variabilă, sporurile pentru condiţiile de muncă şi veniturile din gărzi. Partea fixă este reprezentată de salariul de bază, stabilit la 1 ianuarie 2013, iar cea variabilă se calculează raportat la pregătirea profesională, calitatea şi cantitatea muncii, dar şi fidelizarea muncii, se precizează în proiect. Medicul care are un singur loc de muncă, şi anume spitalul public, poate obţine venituri suplimentare acordând consultaţii în ambulatoriul unităţii sanitare sau în sistem de internare de zi.
 
„Plata pentru internare în grija medicului dorit sau pentru consultaţie preferenţială în ambulatoriu se face direct la casieria spitalului. Banii plătiţi de pacient vor fi distribuţi astfel: 70 la sută medicului care conduce procesul terapeutic, 20 la sută personalului implicat în îngrijirea pacientului respectiv şi 10 la sută unităţii sanitare“, se precizează în proiect. (Bogdan Cronţ)