Ministerul Sănătăţii recomandă doar consumul de ciuperci de cultură

Data: 14 Octombrie 2010

Într-un comunicat de presă remis la începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei consumul exclusiv de ciuperci din cultură, şi nu din flora spontană a pădurilor, din cauza intoxicaţiilor grave pe care acestea le pot provoca şi care pot duce chiar la decesul celor care le consumă.

Intoxicaţiile cu ciuperci pot fi provocate atât din cauza necunoaşterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât şi a fenomenului de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul de preparare şi de starea de sănătate anterioară a celui intoxicat. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea, şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice). Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă (cazuri în care simptomele apar în minimum 15 minute şi maximum 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorare a pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă (la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor) se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie. În aceste cazuri, după două zile de la ingestie pot apărea coma şi apoi decesul. MS recomandă, de asemenea, populaţiei ca în cazul apariţiei simptomelor de intoxicaţie cu ciuperci să se prezinte urgent la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.