Misiunea filantropică în dezbatere la Caransebeş
În sala de festivităţi „Elie Miron Cristea“ a Centrului eparhial din Caransebeş a avul loc luni, 18 noiembrie, şedinţa anuală a Sectorului social-filantropic, misionar şi activităţi cu tineretul. La şedinţă au participat preoţii misionari din spitalele, aşezămintele, centrele sociale ale Episcopiei Caransebeşului şi preoţii care desfăşoară pe raza parohiilor lor activităţi social-filantropice şi activităţi cu tineretul.
Şedinţa a fost prezidată de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, avându-i alături pe părintele Gabriel Gozman-Pop, consilier social-misionar, şi părintele Mihai Ciucur, inspector social şi pentru activităţi cu tineretul. În prima parte a şedinţei s-au prezentat toate activităţile centrelor sociale şi ale centrelor de activităţi cu tineretul, din cursul anului 2013, iar în cea de-a doua s-au discutat problemele şi activităţile social-misionare şi activităţile cu tineretul pe care preoţii le-au desfăşurat în parohiile lor în acest an.
La finalul dezbaterilor, ierarhul a subliniat: „Am discutat cu fiecare în parte despre problemele social-misionare şi activităţile cu tineretul, mai ales că anul 2014 este închinat de Sinodul Bisericii noastre Tainei Sfintei Spovedanii şi Tainei Sfintei Împărtăşanii, fiind Anul omagial euharistic. Bineînţeles că am ajuns cu toţii la o concluzie finală şi general acceptată, şi anume că toate aceste activităţi sociale, filantropice şi misionare au ca scop final aducerea credincioşilor şi a tinerilor la Sfântul Potir, la viaţa în Hristos. Noi desfăşurăm nu o activitate socială, ci o lucrare filantropică, săvârşind Sfânta Liturghie, iar după Liturghie, filantropia care nu este altceva decât Liturghie după Liturghie, prelungind slujirea din biserică în comunitate, în casele credincioşilor, dar şi în centrele pe care încercăm să le dezvoltăm în cadrul episcopiei noastre. Părintele consilier Gabriel Gozman şi părintele inspector Mihai Ciucur, care se ocupă de acest sector, vor monitoriza toate aceste activităţi sociale şi misionare şi se vor deplasa în teritoriu, astfel încât toate deciziile şi hotărârile Centrului eparhial să fie în conformitate cu realitatea din teritoriul eparhiei noastre“.
În Episcopia Caransebeşului funcţionează 14 centre sociale şi de tineret ale căror principale preocupări sunt depistarea şi întrajutorarea persoanelor cu un nivel scăzut de trai, datorat veniturilor foarte mici sau inexistente, acestora acordându-le ajutoare materiale şi financiare pentru depăşirea situaţiei de criză în care se află. Beneficiari ai acţiunilor sunt în special: persoane cu handicap, copii proveniţi din familii numeroase, dezorganizate sau monoparentale, copii infestaţi cu HIV, persoane vârstnice etc.