Misiunea învățământului teologic universitar

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 18 Mai 2016

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc ieri, 17 mai, întrunirea Colegiului decanilor facultăților de teologie ortodoxă din țară. Lucrările întrunirii au fost prezidate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, iar pe ordinea de zi s-au aflat mai multe teme de interes pentru mediul academic teologic din România.

La întrunire au participat și pr. dr. Florin Marica, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional, dr. Alexandru Mălureanu, inspector în cadrul aceluiași sector, precum și pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie din București. În debutul întrunirii, PS Părinte Varlaam Ploieșteanul a transmis decanilor facultăților de teologie ortodoxă și repre­zen­tanților departamentelor de teologie ortodoxă din cadrul univer­sităților românești mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. PS Episcop Varlaam i-a felicitat apoi pe noii decani ai facultăților de teologie și pe decanii realeși în aceste funcții, subliniind misiunea învă­țământului teologic în societatea actuală. „Ne dorim ca acest colegiu să funcționeze la un nivel foarte înalt și să producă propuneri și hotărâri importante pentru evo­luția învățământului teologic superior”, a spus ierarhul.

A urmat un cuvânt de bun venit din partea decanului Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, care a amintit participanților sărbătoarea din acest an din mediul acade­mic sibian și manifestările știin­țifice organizate în această săptămână în cetatea transilvăneană. „Colegiul decanilor între­gește șirul de manifestări pe care le-am pregătit cu ocazia împlinirii a 230 de ani de învățământ teologic la Sibiu”, a subliniat părintele decan.

Discuții și propuneri

Părintele Viorel Ioniță a prezentat apoi temele și mai multe aspecte organizatorice de la Sinodul Panortodox din acest an, care se va desfășura la Academia din Creta, Grecia, în perioada 16-27 iunie. Pe ordinea de zi s-au mai aflat numeroase alte teme de discuții, dintre care amintim: pregătirea celui de-al VII-lea Congres al facultăților de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, eveniment ce va avea loc în perioada 10-11 octombrie 2016 la Alba Iulia; demersurile efectuate de facultățile/ departamentele de teologie în vederea înființării unor centre de cercetare și documentare cu privire la disciplina religie, organizate în cadrul facultăților/ departamentelor de teologie ortodoxă din țară; prezentarea soluțiilor identificate privind condiționarea de către ARACIS a păstrării denumirii specializării „Teologie didactică”, de introducerea în planul de învățământ a nivelului I al modulului psihopedagogic, plecându-se de la relația instituțională universitate-facultate-departament pentru pregătirea personalului didactic; promovarea și consolidarea statutului specializării „Artă sacră”; stadiul realizării manualelor pentru învățământul teologic ortodox universitar; realizarea unui regulament unitar pentru şcolile doctorale.