Mitropolitul Dosoftei cinstit la biserici din Muntenia și Dobrogea
În Duminica a 28-a după Rusalii, ierarhi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au săvârşit Sfânta Liturghie în catedralele eparhiale sau în mănăstirile şi parohiile vizitate, rostind cuvinte de învăţătură în care au explicat pasajul scripturistic al pildei celor poftiţi la cină, reliefând, totodată, şi aspecte din viaţa Mitropolitului Dosoftei al Moldovei, pomenit în aceeaşi zi.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe credincioşi să răspundă chemării la Cină, vorbind, totodată, şi despre viaţa şi activitatea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei: „Sfântul Mitropolit Dosoftei este o personalitate extraordinară a culturii şi a vieţii duhovniceşti din secolul al 16-lea. Intrat de tânăr în monahism, el a urmat cele mai importante şcoli teologice şi a dezvoltat o importantă activitate cărturărească, prin care a îmbogăţit Biserica. Ceea ce a făcut mai târziu Sfântul Antim Ivireanul în Țara Românească a făcut Sfântul Mitropolit Dosoftei în Moldova, introducând limba română în cult”.
Mănăstirea Radu Vodă, Bucureşti
Obştea mănăstirii bucureştene Radu Vodă a avut bucuria prezenţei în mijlocul său a Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul aşezământului monahal. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre chemarea întregii făpturi la comuniunea cu Creatorul ei: „Această pildă ne îndeamnă să medităm la Împărăţia lui Dumnezeu, să găsim subiecte care ne înalţă şi ne desprind de ţărână sau de ţarină, care pun simţurile sub pavăză şi le aduc linişte şi care înţeleg celelalte lucruri ale lumii doar ca mijloace de pregătire pentru întâmpinarea Împărăţiei. Pentru că Cina este Sfânta Liturghie, iar participarea la Cină înseamnă Cuminecarea, prin care omul capătă un alt duh, al bucuriei, care nu este din această lume”.
Constanţa
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, a transmis TRINITAS TV. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre modul cum putem răspunde chemării lui Dumnezeu: „Toţi oamenii sunt chemaţi, dar unii se scuză. Atunci Domnul i-a chemat pe toţi. De aceea, ospăţul şi chemarea sunt pentru toţi. Aceasta este chemarea la Împărăţie. Înainte de înnoirea Naşterii Pruncului Iisus suntem chemaţi la ospăţul credinţei pentru ca şi în noi să se sălăşluiască Pruncul Cel nevinovat, sfânt şi răscumpărător al neamului omenesc”.
Curtea de Argeş
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie în noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, a transmis TRINITAS TV. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre datoria de a răspunde la chemarea lui Dumnezeu: „Toţi suntem chemaţi să răspundem la invitația lui Dumnezeu la cină. Trebuie să ne bucurăm pentru că Dumnezeu niciodată nu oboseşte iertând şi dându-ne şi nouă prilej să facem parte dintre cei prezenţi la Cina Sa”.
Parohia Mărăcineni I, judeţul Buzău
Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a poposit în mijlocul credincioşilor Parohiei Mărăcineni I, judeţul Buzău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoş Olteanu.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul a reliefat semnificaţiile textului evanghelic duminical: „Întrucât cei chemați iniţial nu au onorat invitația, Dumnezeu S-a orientat spre oamenii simpli, aflați în piețele și ulițele cetății, care au răspuns chemării. Apoi au fost aduși la cină și cei care se aflau în afara cetății, adică popoarele păgâne, cărora Sfinții Apostoli și urmașii acestora le-au propovăduit Evanghelia și le-au dat posibilitatea să devină membri ai Bisericii și, în această nouă calitate, să participe la Ospățul euharistic de la Sfânta Liturghie”.
Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre înţelesurile duhovniceşti ale pildei celor chemaţi la cină: „Prima chemare la cină este întâmpinată de un întreit refuz. Scuzarea din refuz nu umple însă casa. De aceea, sunt chemaţi apoi cei cu adevărat disponibili, care răspund imediat şi intră. Primii chemaţi nu au mai avut loc la Cină, pentru că au înlocuit-o cu propriile dorinţe, refuzând comuniunea de a fi împreună la o ofertă a generozităţii, a deplinătăţii, a bucuriei, a frăţietăţii şi a dragostei, deoarece invitaţia era pentru cina spirituală a reînfierii noastre ca fii ai Împărăţiei lui Dumnezeu”.
Slobozia
Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Mina”-Paraclis episcopal din Slobozia, județul Ialomița, se arată pe site-ul sf-esc.ro. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat pasajul evanghelic rânduit, vorbind despre pedeapsa cu care Dumnezeu îi ceartă pe cei care nu ascultă chemarea Lui, dar şi despre pedagogia desăvârșită folosită de El pentru îndreptarea oamenilor prin legăminte și profeții mesianice, istoria omenirii devenind istoria mântuirii neamului omenesc.
Parohia Fântâna Mare, judeţul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Fântâna Mare din judeţul Tulcea, precum şi slujba de sfinţire a unei noi troiţe şi a celui de-al doilea clopot de la biserica parohială, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro