Mitropolitul român al celor două Americi la o biserică din Giurgiu

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 13 Feb 2023

Credincioșii Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” din municipiul Giurgiu, care au participat la Sfânta Liturghie duminică, 12 februarie, au trăit clipe de bucurie duhovnicească. Slujba a fost săvâr­șită de Înaltprea­sfin­țitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, împreună cu Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, încon­jurați de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, în care este relatată Pilda fiului risipitor, evi­dențiind etapele pocăinței: „În duminica de astăzi suntem îndem­nați să adăugăm pocăința la rugăciunea smerită, adică do­rința noastră de a ne întoarce către Dum­nezeu, contând pe dragostea și bucuria cu care Dumnezeu ne primește pe fiecare dintre noi, cei care ne-am îndepărtat. (…) Această decădere de la starea de fiu în casa tatălui la slujitor la porci este special așezată în Sfânta Scriptură ca să înțelegem fiecare cât de departe putem să cădem din statura de fii ai lui Dumnezeu. Și a intervenit momentul de venire întru sine, de înțelegere a realității în care se afla, din fiu în slugă. Primul pas al pocăinței este să înțe­legem unde suntem față de Dumnezeu, să recunoaștem că ne-am îndepărtat de Dumnezeu. Următorul pas este să ne întoarcem către Dumnezeu. Foamea stomacului l-a făcut pe fiu să înțeleagă această cădere și să dorească să se întoarcă măcar ca un argat, nu să-și sature pântecele cu pâine, ci să se bucure din nou de prezența sa în casa tatălui. Apoi, trebuie să împlinim această do­rință de a ne întoarce. Această parabolă ne învață că din robia păcatelor ne putem întoarce să fim fii ai Tatălui și să ne bucurăm din nou de dragostea Lui”.

La final, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae pentru cuvântul de învățătură și slujire, și i-a oferit o icoană cu Sfinții Trei Ierarhi, se arată pe episcopiagiurgiului.ro.

Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Sfânta Sofia” a fost în­fiin­țată în anul 2008.