Moaștele Sfântului Antonie cel Mare la catedrala din Urziceni

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 21 Mai 2021

La Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Urziceni, județul Ialomița, au fost aduse miercuri, 19 mai 2021, moaștele Sfântului Cuvios Antonie cel Mare de la Biserica „Sfântul Anton”- Curtea Veche din Capitală. Cinstitele odoare au fost așezate spre cinstire pe esplanada bisericii, alături de moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, și vor rămâne spre închinarea credincioșilor până sâmbătă, 22 mai, ora 16:00, când se vor întoarce în București.

Așa cum este rânduiala încă din 2009, în fiecare primăvară, la catedrala din Urziceni sunt aduse odoare sfinte, spre bucuria credin­cioșilor din oraș și din împrejurimi. În seara zilei de miercuri, 19 mai 2021, au fost aduse de la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche din Capitală moaștele Sfântului Antonie cel Mare.

Delegația din București care a adus cinstitele odoare a fost întâmpinată de părintele Aurel Berbec, protoiereu al Protopopiatului Urziceni, și de slujitorii catedralei. În continuare au fost săvârșite o slujbă de mulțumire, Acatistul Sfântului Antonie și Paraclisul Maicii Domnului de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte părintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche; părintele Ciprian Florin Apetrei, slujitor la același sfânt lăcaș din centrul Capitalei; părintele protopop Aurel Berbec; părintele Bogdan Ionuț Stancu, parohul catedralei din Urziceni, precum și alți slujitori din proximitate.

Cinstitele moaște au fost așezate spre închinarea credincioșilor pe esplanada bisericii, împreună cu un fragment din sfintele moaște ale Sfântului Nectarie de la Eghina, făcătorul de minuni, aflate în patrimoniul sacru al catedralei.

Programul liturgic special care a însoțit acest eveniment deosebit din viața comunității ialomițene a continuat joi cu Acatistul Sfântului Antonie și Sfânta Liturghie, iar seara, cu slujba Vecerniei și Taina Sfântului Maslu.

În ziua hramului principal, închinat Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt săvârșite Utrenia, Acatistul Sfinților Împă­rați și Sfânta Liturghie, iar seara se va oficia Sfântul Maslu.

Moaștele Sfântului Antonie cel Mare vor rămâne spre închinarea credincioșilor până sâmbătă, 22 mai, ora 16:00.