Moaştele Sfântului Apostol Pavel au sosit la Bucureşti
Ieri, în jurul orei 10:00, delegaţia din Grecia, condusă de Înalt Preasfinţitul Panteleimon de Veria, Nausa şi Kampania, a sosit pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“, aducând moaştele Sfântului Apostol Pavel. Sfântul Apostol Pavel „a venit acum să ne sfinţească şi să ne binecuvinteze, cu prilejul sărbătorilor Bucureştilor, când îl cinstim şi pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou“, a spus mitropolitul grec. „Vă primim astăzi la Patriarhia Română ca pe un frate şi prieten al Bisericii noastre şi al poporului român, care acum ne aduceţi aici, la Bucureşti, un odor de mare preţ, şi anume sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Pavel în anul acesta - 2008 -, când se împlinesc 2.000 de ani de la naşterea Sfântului Apostol Pavel“, şi-a exprimat bucuria Patriarhul Bisericii la sosirea moaştelor la Catedrala patriarhală.
Ieri, în jurul orei 10:00, delegaţia din Grecia, condusă de Înalt Preasfinţitul Panteleimon de Veria, Nausa şi Kampania, a sosit pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“, aducând moaştele Sfântului Apostol Pavel. Delegaţia greacă a fost întâmpinată de o delegaţie de ierarhi români, condusă de Înalt Preasfinţitul Nifon, Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei.
În salonul oficial al aeroportului a avut loc o slujbă de Te Deum, la finalul căreia Înalt Preasfinţitul Nifon a mulţumit Înalt Preasfinţitului Panteleimon în numele Părintelui Patriarh Daniel pentru venirea, a doua oară, pe pământ românesc, cu moaştele Sfântului Apostol Pavel.
„Sfântul Apostol Pavel, tezaur de lumină, de înţelepciune şi de pace“
„În numele Preafericitului Părinte Daniel, vă întâmpinăm cu bucurie, cu dragoste şi recunoştinţă, pentru că aţi adus aici, ca şi acum trei ani la Iaşi, tezaurul de mare preţ al Ortodoxiei universale şi a creştinismului în general - sfintele moaşte ale celui mai mare apostol al Mântuitorului Hristos, care s-a bucurat de chemare sfântă pe drumul Damascului. Venirea aici, pentru a fi pus spre închinarea credincioşilor evlavioşi din România a acestui tezaur de lumină, de înţelepciune şi de pace înseamnă, de fapt, o rugăciune şi o recunoştinţă faţă de Bunul Dumnezeu, Părintele luminilor, Părintele înţelepciunii şi Părintele a tot binele. Astfel, s-a creat aici, la Bucureşti, în România, un moment de trăire spirituală deosebită“, a spus Mitropolitul Nifon cu prilejul întâmpinării Mitropolitului Panteleimon.
Mitropolitul de Veria a marcat momentul festiv al sosirii moştelor arătând că Sfântul Apostol Pavel, gura lui Hristos „a venit acum să ne sfinţească şi să ne binecuvinteze cu prilejul sărbătorilor Bucureştilor, când îl cinstim şi pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Mulţumim pentru primirea făcută şi rugăm pe Hristos Domnul ca binecuvântarea Sa să se pogoare prin sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Pavel asupra întregului popor evlavios, cinstitor de sfinţi“, a răspuns IPS Panteleimon.
După acest moment de rugăciune şi ospitalitate, convoiul alcătuit din delegaţia Mitropoliei de Veria, împreună cu unii ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi cu preoţi şi diaconi de la Catedrala patriarhală, au plecat de la aeroport, purtând racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Pavel până la baza Dealului Patriarhiei, unde s-au întâlnit cu pelerinii ce însoţeau moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aduse de la Biserica „Sfântul Spiridon“ - Nou, unde au stat pe toată perioada lucrărilor de consolidare a Catedralei patriarhale. Ulterior, procesiunea - numită „Calea Sfinţilor“ - şi-a continuat drumul până la Catedrala patriarhală.
Părintele Patriarh Daniel a primit moaştele Sfântului Apostol Pavel, aduse de IPS Panteleimon, pe scena special amenajată pe esplanada de lângă Catedrala patriarhală.
Cu acest prilej, s-a săvârşit o slujbă de mulţumire, la finalul căreia Părintele Patriarh a arătat că procesiunea „Calea Sfinţilor“ simbolizează calea vieţii sfinte, viaţă de rugăciune şi fapte bune.
După aceste momente festive, pelerinii s-au putut închina moaştelor sfinte ale Apostolului Pavel, ale Cuviosului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
„Sfântul Pavel a venit să ne sfinţească cu prilejul sărbătorii Catedralei patriarhale“
Cuvântul rostit de Înalt Preasfinţitul Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa şi Kampania, în faţa Părintelui Patriarh Daniel şi a pelerinilor prezenţi ieri pe Dealul Patriarhiei
În urmă cu aproape 2.000 de ani, Sfântul Apostol Pavel aflându-se în Troa a avut acolo o vedenie şi a primit îndemnul: „Treci în Macedonia ca să ne ajuţi“. Astfel, schimbându-şi drumul pe care şi-l propuse să-l parcurgă la început a trecut în Macedonia.
„A adus în Europa mesajul Mântuitorului Hristos Cel Răstignit şi Înviat“
A străbătut această provincie şi a ajuns în mai multe oraşe, între care şi Veria, schimbând astfel şi cursul istoriei. A adus în Europa mesajul Mântuitorului Hristos Cel Răstignit şi Înviat.
Astăzi, putem spune, Preafericirea voastră, ca oarecând acel bărbat din vedenia Sfântului Apostol Pavel: „Trecând în România, vino şi ne binecuvintează, Sfinte Apostole Pavel“.
Iată că astăzi, prin Mitropolia de Veria, Sfântul Apostol Pavel a venit în mijlocul nostru, cler şi popor, mai ales în mijlocul sfinţilor care au cinstite moaşte în această Catedrală.
Pentru Mitropolia noastră este o mare binecuvântare să avem la una din mănăstirile noastre o părticică din sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Pavel, dar totodată pentru toate Bisericile Ortodoxe este o binecuvântare ca anul acesta să fie declarat de către Sanctitatea Sa, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, anul Sfântului Apostol Pavel, cu prilejul împlinirii a 2.000 de ani de la naşterea sa. Este o binecuvântare, de asemenea, că Sfântul Pavel a venit aici ca să ne sfinţească cu prilejul sărbătorii Catedralei patriarhale din România.
Preafericirea Voastră, vă mulţumim atât pentru invitaţia şi primirea pe care ne-aţi făcut-o cât şi pentru faptul că ne-aţi dat posibilitatea să parcurgem şi noi această „Cale a Sfinţilor“, însoţind moaştele sfinţilor ocrotitori ai Bucureştilor, pentru că sfintele moaşte reprezintă viaţa Bisericii, iar viaţa Bisericii înseamnă viaţa noastră, a tuturor. Fie ca cei doi sfinţi, Sfântul Martir Pavel, martir al sângelui, şi Sfântul Martir Dimitrie, martir al conştiinţei, să binecuvinteze pe toţi, pe Preafericirea Voastră, pe ierarhi, pe preoţi şi pe toţi credincioşii care-i cinstesc cu multă evlavie. Amin.
„«Calea Sfinţilor» ne cheamă să mărturisim valorile şi frumuseţile Ortodoxiei“
Cuvântul de întâmpinare a moaştelor Sfântului Apostol Pavel, rostit de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Cu bucurie mare vă primim astăzi la Patriarhia Română ca pe un frate şi prieten al Bisericii noastre şi al poporului român, care acum ne aduceţi aici la Bucureşti un odor de mare preţ, şi anume sfintele moaşte ale Sfântului Apostol Pavel în anul acesta - 2008 -, când se împlinesc 2.000 de ani de la naşterea Sfântului Apostol Pavel.
Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscopul Constantinopolului şi Patriarh Ecumenic, a proclamat anul 2008 ca an jubiliar al Sfântului Apostol Pavel şi a organizat recent la Constantinopol (9-11 octombrie 2008) Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe şi un simpozion internaţional consacrat Sfântului Apostol Pavel, afirmând comuniunea Bisericilor Ortodoxe surori în bucuria comuniunii Sfinţilor lui Hristos.
Acum, cu binecuvântarea Sanctităţii Sale Patriarhul Bartolomeu, ne aduceţi la Bucureşti moaştele Sfântului Apostol Pavel, cu prilejul sărbătorii hramului şi resfinţirii Catedralei patriarhale din Bucureşti, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.
„«Calea Sfinţilor» este calea vieţii sfinte“
În numele ierarhilor, clerului şi credincioşilor pelerini din România, vă adresăm, cu dragoste şi recunoştinţă, un frăţesc şi călduros cuvânt de: Bine aţi venit!
Moaştele Sfântului Apostol Pavel s-au întâlnit la baza Dealului Patriarhiei, lângă o Cruce în piatră, cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, şi apoi în procesiunea numită „Calea Sfinţilor“ au urcat pe colină, până la Catedrala patriarhală.
„Calea Sfinţilor“ are o valoare de simbol cu profund înţeles duhovnicesc. „Calea Sfinţilor“ este calea dreptei credinţe pe care trebuie să o mărturisim împreună, în vreme de bucurie şi în vreme de încercare.
„Calea Sfinţilor“ este calea vieţii sfinte, viaţă de rugăciune şi fapte bune. „Calea Sfinţilor“ este calea bucuriei şi a mântuirii, calea vieţii veşnice, ca unire a creştinilor cu Preasfânta Treime, prin Sfintele Taine ale Bisericii, ca arvună a vieţii din împărăţia cerurilor.
„Calea Sfinţilor“ ne cheamă să ne bucurăm împreună cu sfinţii lui Dumnezeu şi să le cerem ajutorul ca să ne întărim în iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni, să intensificăm comuniunea Bisericilor noastre, prietenia şi cooperarea dintre poporul român şi poporul grec.
„Calea Sfinţilor“ ne cheamă să mărturisim valorile şi frumuseţile Ortodoxiei în ţara noastră, în Europa şi în toată lumea, şi să împărtăşim tuturor bucuria şi pacea pe care le primim de la Dumnezeu prin rugăciunile sfinţilor lui Dumnezeu.
Vă dorim tuturor celor prezenţi să aveţi parte de bucuria şi pacea sfinţilor lui Hristos şi ai Bisericii Sale!