Moaştele Sfântului Grigorie de Nazianz au fost primite în Paraclisul patriarhal

Un articol de: Pr. Ciprian Bâra - 09 Octombrie 2009

Ieri, 8 octombrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de alţi ierarhi ai Bisericii noastre, a primit o parte din moaştele Sfântului Grigorie de Nazianz, prietenul Sfântului Vasile cel Mare, care au fost aduse ca dar oferit de Arhiepiscopia de Viena, Austria, de către o delegaţie condusă de părintele profesor Nicolae Dura, parohul bisericii ortodoxe române din Viena.

La finalul slujbei de întâmpinare a sfintelor moaşte, la care au mai participat Bogdan Tataru Cazaban, consilier prezidenţial, dl Adrian Lemeni, membri ai Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi slujitori ai Catedralei patriarhale, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învăţătură prin care a transmis recunoştinţă şi mulţumire pentru acest mare dar şi a marcat bucuria duhovnicească a primirii moaştelor acestui mare sfânt capadocian, frate al Sfântului Vasile cel Mare.

După cum a spus Părintele Patriarh, „Sfântul Grigorie Teologul este un Sfânt Părinte Capadocian, iar bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât anul acesta comemorativ omagial al Sfinţilor Capadocieni ne îmbogăţeşte cu aceste sfinte moaşte. Ele vor fi puse într-o raclă mai mare şi vor fi prezentate credincioşilor spre închinare atunci când va sosi de la Atena şi mâna Sfântului Vasile cel Mare“.

Pe Calea Sfinţilor, la poalele Dealului Patriarhiei, a continuat Preafericirea Sa, se vor întâlni în ziua de 24 octombrie Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi fratele Sfântului Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nyssa, prin moaştele lor aduse la Bucureşti. „Împreună cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Cuviosului Părintelui nostru Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitor al Bucureştilor, vor fi în centrul evlaviei, al preţuirii credincioşilor pelerini“, a spus Părintele Patriarh Daniel.

În final, Preafericirea Sa şi-a exprimat nădejdea că pentru rugăciunile Sfinţilor Capadocieni Bunul Dumnezeu ne va învrednici „să trăim bucuria aceasta a întâlnirii cu marii dascăli ai Ortodoxiei, apărători ai dreptei credinţe şi vieţuitori în sfinţenie şi mai ales rugători pentru noi. Avem mare nevoie de rugăciune ca să păstrăm dreapta credinţă şi în acelaşi timp să lucrăm pentru unitatea Bisericii şi să întărim prezenţa ortodoxă în diaspora, iar aici, acasă, să ne simţim într-o comuniune universală“, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.

În încheiere, părintele Nicolae Dura a oferit Patriarhului României şi documentul însoţitor de autentificare a sfintelor moaşte.

„În iunie, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost la Viena, cu prilejul sfinţirii bisericii de acolo, vizitând şi această sală cu sfinte moaşte din Domul «Sfântul Ştefan», Catedrala din inima Vienei, a comunicat cu cardinalul Austriei, cu Arhiepiscopul Vienei, Christoph Schönborn, despre frumuseţea şi minunăţia aceasta, că există un colţ în acest Dom, în care sunt sfinte moaşte aduse din Răsărit. PF Părinte Patriarh Daniel s-a gândit că este foarte potrivit să se obţină ceva din părticelele acestea ale Sfântului Grigorie Teologul şi pentru Catedrala patriarhală, mai ales că în acest an comemorativ omagial se prăznuiesc Sfinţii Capadocieni“, ne-a declarat părintele Nicolae Dura, parohul bisericii ortodoxe române din Viena.