Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, în pelerinaj

Un articol de: Arhidiacon Ioan Liviu Găman - 22 Octombrie 2010

Miercuri, 20 octombrie, moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa - Olteană din judeţul Vâlcea au poposit vreme de un ceas, înainte de a porni spre Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, la Catedrala arhiepiscopală din Râmnic.

Înainte de a purcede spre Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost primite la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului de Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Eparhiei Râmnicului, însoţiţi de un sobor de preoţi şi diaconi de la catedrală, precum şi de credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea. În jurul orei 12:00, racla cu moaştele Sfântului au ajuns la Catedrala arhiepiscopală, unde au poposit vreme de un ceas. Au fost rostite rugăciuni în cinstea Sfântului, iar credincioşii prezenţi s-au putut închina alături de clericii prezenţi. De aici, o delegaţie de maici, în frunte cu PS Emilian, l-a însoţit pe Sfânt până în Alba Iulia, la Catedrala Reîntregirii Neamului. În Cetatea Unirii, moaştele Sfântului Grigorie au fost cinstite în mod deosebit de credincioşii ardeleni, fiind purtate în procesiune şi aşezate în mijlocul bisericii până a doua zi pentru a fi cinstite de credincioşi. Ieri, 21 octombrie, în ziua sărbătorii Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Răscumpărate de Barbu Craiovescu

Sfântul Grigorie, ale cărui moaşte se păstrează la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea, s-a născut în jurul anului 780, în Isauria - Asia Mică, din părinţi ortodocşi devotaţi, anume Serghie şi Maria, şi a copilărit în oraşul Irinopolis, de aici luându-şi şi numele de "Decapolitul". A trecut la Domnul în data de 20 noiembrie 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol. În anul 1453, când Constantinopolul a fost cucerit de turci, moaştele Sfântului Grigorie au ajuns în părţile Dunării. Aici au fost cumpărate de un dregător turc. Auzind de minunile ce se făceau la aceste moaşte, banul Ţării Româneşti, Barbu Craiovescu, le-a răscumpărat cu preţ mare şi le-a dus la Mănăstirea Bistriţa - Râmnicu Vâlcea, ctitoria sa, unde se află şi astăzi. Racla de argint, în care se păstrează cu sfinţenie acest odor de mare preţ, a fost lucrată la Braşov, în anul 1656. Sfântul Grigorie Decapolitul se prăznuieşte în fiecare an la 20 noiembrie.