Moaștele Sfântului Ioan cel Nou, duse spre închinare credincioșilor din Breaza, Suceava

Un articol de: Daniela Livadaru,   Irina Ursachi - 19 Septembrie 2024

În după‑amiaza zilei de duminică, 15 septembrie 2024, racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a poposit pentru câteva ore în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil”-Breaza.

Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost întâmpinată de un sobor de preoți și diaconi și de către fii ai comunei Breaza, tineri de toate vârstele, îmbrăcați în straie populare, cu chipurile luminate de fericirea dată de vizita celui mai important oaspete din vechea Cetate de Scaun a Moldovei.

Cinstitele moaște au fost însoțite de la Suceava de o delegație de slujitori, preoți și diaconi, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, în frunte cu starețul acesteia, arhim. Serafim Grigoraș, și marele eclesiarh, arhim. Valerian Radu.

Racla cu trupul purtător de har al Sfântuțului mult‑iubit a fost întâmpinată în fața primăriei și a fost purtată în procesiune în localitate, fiind apoi așezată spre închinare în biserica parohială, unde a fost citit un fragment din slujba Acatistului.

Alaiul a fost deschis de un buciumaș și de zece călăreți ai mândrilor cai bucovineni, care au fost urmați de copii și tineri îmbrăcați în costumul popular specific zonei. Elevi de la Școala Breaza și de la parohiile din jur au purtat flori în mâini în cinstea celui dintâi Sfânt ocrotitor al Moldovei.

Calea a fost luminată de torțele aprinse ale militarilor de la Unitatea Vânători de Munte nr. 17 „Dragoș Vodă” Vatra Dornei, ale polițiștilor de la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava și ale jandarmilor. Din alai au mai făcut parte pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al Județului Suceava și angajați ai Direcției Silvice Suceava.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre însemnătatea acestei zile pentru credincioșii din Breaza, dar și despre nenumăratele daruri pe care Preamilostivul Dumnezeu le revarsă prin mijlocirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Ierarhul a scos apoi în evidență virtuțile pentru care Sfântul Ioan este ascultat de Dumnezeu, fiind astfel de mult folos celor care și‑l aleg drept ocrotitor și mijlocitor.

Părintele paroh Alexandru‑Petru Balabașciuc i‑a mulțumit ierarhului pentru prezență, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, părinților slujitori și tuturor celor care au făcut posibil ca acest eveniment extraordinar să împodobească duhovnicește sufletele creștinilor de pe aceste meleaguri.

A urmat oferirea unor distincții de vrednicie din partea Întâistătătorului eparhiei, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin‑ortodoxe românești.

Sfântul Mare Mucenic, cel care cu multă dragoste mijlocește pentru oameni înaintea tronului Preasfintei Treimi, i‑a binecuvântat pe toți cei care i s‑au închinat și i‑au adus prinos de dragoste și mulțumire în întreaga noapte din 15 spre 16 septembrie 2024, împlinindu‑și astfel misiunea în acest pitoresc ținut situat aproape de graniță, între două dintre Obcinele Bucovinei.

Totodată, credincioșii au participat la Slujba de Priveghere, în cadrul căreia răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic de la Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Câmpulung Moldovenesc. Noaptea de rugăciune a continuat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, corul parohiei fiind cel care a împodobit slujba răspunzând ecteniilor. La ora 5:00 dimineața, delegația Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” a însoțit odorul cel mai de preț al Cetății Sucevei către paraclisul așezământului monahal.