Moaştele Sfântului Nectarie au fost aduse la Cluj-Napoca

Data: 25 Martie 2015

Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sătmarului şi-a serbat hramul la praznicul Bunei Vestiri, sărbătoare la care Arhiepiscopia a fost ridicată la rangul de Mitropolie şi când au fost întronizaţi cei doi mitropoliţi ai ei, vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu şi IPS Mitropolit Andrei. În ajunul sărbătorii, racla cu moaşte ale Sfântului Nectarie Taumaturgul a ajuns la Cluj-Napoca.

Racla cu moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul a fost adusă din Grecia de arhimandritul Grigorie Maja, la cererea Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi cu binecuvântarea Mitropolitului Eghinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Efrem, pentru folosul sufletesc al întregii comunităţi clujene, dar în special al bolnavilor de la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie“. La sosirea părticelei din sfintele moaşte la reşedinţa mitropolitană, soborul de preoţi condus de IPS Mitropolit Andrei, a oficiat o slujbă de Te-Deum, iar tinerii teologi au cântat troparul Sfântului Nectarie. La eveniment a fost prezent şi Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Ahiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

În cuvântul său, Părintele Mitropolit le-a mulţumit celor care au făcut posibilă aducerea sfintelor moaşte la Cluj-Napoca şi le-a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi minunile Sfântului Nectarie, mare tămăduitor şi grabnic ajutător, în special al bolnavilor de cancer.

„Până acum, am mers noi de nenumărate ori la Sfântul Nectarie, la Eghina. De data aceasta a venit el la noi şi bucuria noastră este nespusă. Demersurile au început demult. Preasfinţitul Vasile a avut această evlavie şi iată că ele s-au încununat cu succes astăzi, când părintele arhimandrit Grigorie s-a dus la Eghina şi, prin bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Mitropolit Efrem al Eghinei, părticica din moaşte rezervată pentru noi a adus-o aici. Noi îi mulţumim!“, a spus IPS Mitropolit Andrei.

„Ne aduce atâta bucurie şi tămăduiri“

De la reşedinţa mitropolitană racla cu sfintele odoare a fost purtată în procesiune în jurul Catedralei şi aşezată apoi în muzeul mitropolitan. Încă dinainte de sosirea soborului, credincioşii clujeni s-au aşezat la rând, aşteptând să intre, să se închine şi să se roage Sfântului Nectarie. Majoritatea şi-au exprimat dorinţa de a se ruga pentru familie şi pentru sănătatea lor.

„Cred că cel mai mare cadou este iubirea Sfântului. De câte ori mă gândesc la viaţa lui, cel mai tare mă impresionează faptul că el a avut această dragoste imensă, aş putea să spun infinită, de a se împărţi în toată lumea prin sfintele lui moaşte şi de a ne aduce atâta bucurie şi atâtea tămăduiri“, a mărturisit o credincioasă. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la racla cu moaştele Sfântului Nectarie pe parcursul nopţii, dar şi în cursul praznicului Bunei Vestiri. După sărbătoarea hramului Mitropoliei, părticica din moaştele sfântului va fi dusă la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie“, spre folosul sufletesc al bolnavilor internaţi aici.

Slujbele din cadrulhramului

Slujbele speciale dedicate hramului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, serbat în fiecare an la praznicul Bunei Vestiri, au debutat în ajunul sărbătorii, în seara zilei de 24 martie. După întâmpinarea moaştelor Sfântului Nectarie Taumaturgul şi procesiunea cu sfintele odoare în jurul Catedralei Mitropolitane, de la ora 18:00 a debutat Pavecerniţa Mică oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, urmată de Litie şi Utrenie. La slujbă a participat şi IPS Mitropolit Andrei, precum şi un numeros sobor de preoţi şi diaconi. 

Catedrala a fost neîncăpătoare, iar sutele de credincioşi prezenţi au avut posibilitatea de a asculta cuvântul de învăţătură rostit de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul care a subliniat că îndemnul Arhanghelului, adresat Maicii Domnului, este îndreptat către fiecare credincios: „«Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine!» Acest cuvânt şi acest salut de bucurie aş vrea să-l înţelegem ca unul care nu s-a oprit doar la Maica Domnului, ci el continuă către toate femeile din lume, şi chiar către toţi oamenii care au primit pe Fiul Fecioarei Maria, cu credinţa şi mărturisirea că este Fiul Dumnezeului Celui Viu, Mântuitorul lumii“.

Programul liturgic dedicat hramului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului a continuat în ziua praznicului Bunei Vestiri cu Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Mitropolitană de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

Alături de IPS Mitropolit Andrei, în sobor s-au aflat Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, şi PS Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, precum şi un numeros sobor de preoţi şi diaconi. (Andreea Pâgleşan, Alexandra Andereş)