Mobilizare pentru ajutorarea oamenilor loviți de inundații

Data: 17 Septembrie 2024

La trei zile de la ploile şi inundaţiile devastatoare de la sfârșitul săptămânii trecute situaţia se menține dificilă mai ales în judeţele Galaţi şi Vaslui. În total, conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au fost afectate 28 de localităţi, s-a intervenit pentru evacuarea a 320 de persoane, circa 5.800 de gospodării şi peste 15.000 de persoane au fost parțial sau total afectate, iar șase persoane și-au pierdut viața. Mai mulți membri ai Guvernului au vizitat zona dispunând măsuri în sprijinul oamenilor și al autorităților locale. 

La Slobozia Conachi, una dintre loca­li­tățile gălățene cel mai greu lovite de dezastru, a fost instalată o tabără pentru sinistraţi, organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila. Tabăra dispune de 200 de paturi în 30 de corturi echipate cu instalaţie de încălzire. Sunt asigurate două containere pentru duş şi baie şi două bucătării mobile. O tabără similară va fi amenajată la Pechea. În judeţul Vaslui, două tabere destinate evacua­ților sunt operaţionalizate în Bârlad şi Huşi. De la rezervele de stat au fost scoase și trimise peste 400 de tone de alimente de primă necesitate, dar şi construcţii modulare, grupuri sanitare, saci de dormit, pături etc.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că pompierii urmează să cureţe fântânile din localităţile care au fost sub ape, iar specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică vor lua măsuri pentru ca apa să devină potabilă. Tot referitor la apă, Ministerul Sănătății a transmis că recomandă populației din zonele sinistrate să fiarbă apa din reţea înainte de a o consuma, iar în zonele rurale, unde este nepotabilă, să folosească doar apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către autorităţi.

Pe de altă parte, pentru facilitarea scurgerii apelor în zona podurilor și, ulterior, pentru scoaterea apelor din gospodării, în zonele afectate au fost trimise 15 motopompe de mare capacitate, a comunicat Administraţia Naţională „Apele Române”. Suplimentar, 20 de motopompe transportabile au fost dislocate de la ISU Tulcea şi ISU Buzău. 

Pentru copiii din județul Galaţi, premierul Marcel Ciolacu a dispus eliberarea urgentă de la rezervele statului a patru clădiri modulare, cu o capacitate de 80-100 de persoane fiecare, în care elevii pot învăţa până când situaţia revine la normal. 

Ministrul finanţelor, Marcel Boloş, a anunțat că Guvernul va aloca bani din Fondul de Intervenţii pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a ajuta la refacerea caselor. „Fiecare persoană va avea parte de sprijinul nostru, astfel încât toţi să-şi poată regăsi pacea şi stabilitatea de dinainte de acest dezastru”, a scris ministrul pe Facebook. În același timp, pagubele din gospodăriile ­inundate au început deja să fie evaluate de către angajaţii MAI, potrivit unei informări a instituției.

Tot MAI precizează că 569 de salvatori - pompieri, jandarmi, poliţişti, forţe ale armatei, personal al aviaţiei - au fost implicaţi în acţiunile de salvare și ajutorare. (C. Z.)