Modalităţi de comunicare în societate prin poştă
Comunicarea între oameni, trimiterea de scrisori, bani, publicaţii, colete, jurnale ,reviste, carţi, sunt numai o parte din serviciile asigurate într-o ţară civilizată de către serviciile poştale.
Deşi este afectată de efectele crizei economice, Poşta Română încearcă să asigure populaţiei o gamă întreagă de servicii, servicii care s-au diversificat in ultimii ani în ciuda tuturor dificultăţilor de ordin financiar. Pentru a veni în întâmpinarea necesităţior cititorilor prezentăm o parte din serviciile asigurate de Compania Naţională „Poşta Română“.
Astfel poşta pune la dispoziţia editorilor de presă, centrală şi locală, un pachet de servicii comerciale având ca obiect contractarea de abonamente de presă şi distribuirea lor la domiciliul abonaţilor. Un alt serviciu pus la dispoziţia populaţiei şi instituţiilor statului este transmiterea actelor de procedură cum ar fi: citaţii, hotărâri judecatoreşti, extrase de sentinţă, procese verbale, notificări etc. Serviciul se oferă numai în sistemul de viteză neprioritar.
Colectarea impozitelor se poate face tot prin intermediul companiei. Colectare de impozite amenzi şi taxe la nivel naţional poate fi făcute în condiţii de securitate şi confidenţialitate maximă.
Un alt serviciu ce poate fi asigurat este căsuţa poştală. Clienţii care doresc să-şi ridice personal de la o subunitate poştală trimiterile din categoria serviciilor: corespondenţă, imprimate, Infadres, corespondenţă răspuns, colete, presă cotidiană sau periodică, pot închiria pe bază de abonament o căsuţă poştală. Un abonament la căsuţă poştală nominală pentru persoane fizice costă 4,45 lei lunar iar pentru persoane juridice, 10,00 lei lunar.
Un abonament la căsuţă poştală nenominală pentru persoane fizice/juridice, costă lunar 13,35 lei.
Serviciu special pentru nevăzători
Persoanele nevăzătoare au parte de un serviciu poştal special: cecogramele.
Serviciul constă în trimiterile poştale a unor înscrisuri în relief sau înregistrări sonore pentru uzul nevăzătorilor.
Se pot admite gratuit dacă sunt expediate de un institut pentru nevăzători, oficial recunoscut, sau adresate unui astfel de institut.
Trimiterea coletelor poştale care conţine bunuri cu sau fără valoare este un alt domeniu acoperit de poştă. Sistemul de trimitere poate fi în sistem prioritar sau neprioritar. Coletele cu o greutate mai mare de 10 kilograme au un alt sistem de taxare. Se pot trimite în ţară şi străinătate şi cu plata serviciului ramburs. Coletele poştale nu trebuie să conţină alte trimiteri poştale. Încasarea contravalorii coletului de la destinatar şi remiterea acesteia expeditorului se face prin mandat poştal sau mandat electronic (e-mandat). Serviciul de copiatoare asigură multiplicarea de documente pentru clienţi cu aparatul de copiat al subunităţii poştale.
În afara scrisorilor şi cărţilor poştale, poşta mai asigură transmiterea şi livrarea mesajelor şi comunicărilor tipărite, imprimate sau înregistrate pe orice fel de suport material. Corespondenţa cu confirmare de primire este un serviciu poştal a cărui particularitate constă în predarea către expeditor a dovezii privind predarea trimiterii, confirmată în scris de către destinatar.
Serviciul Express Mail Service se oferă posibilitatea expedierii rapide a documentelor şi a mărfurilor, către 91 destinaţii internaţionale, la tarife stabilite pe ţări de destinaţie şi trepte de greutate.
Trimitere de bani prin e-mail
Trimiterea banilor prin FoE-mandat este serviciul care asigură remiterea pe cale electronică a unor sume de bani nelimitate, în lei, către destinatari la orice adresă poştală sau direct în cont pentru persoane juridice într-un interval de timp redus (24 ore de la depunerea sumei, în mediul urban, şi 48 ore în mediul rural). Serviciul E-Post este cel mai modern şi rapid serviciu de curierat electronic.
Mandatul on-line este serviciul care asigură remiterea pe cale electronică a unor sume de bani în lei în maximum o oră de la depunerea sumei, cu condiţia ca acesta să se afle la sediul subunităţii poştale.