Modele de bună practică social-filantropică

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 21 Noiembrie 2014

Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor a organizat joi, 20 noiembrie, prin Sectorul social-misionar, cea de-a 2-a ediţie a Conferinţei „Modele de bună practică din activitatea social-filantropică desfăşurată în parohiile din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor“. Scopul acesteia a fost acela de a promova activitatea filantropică din cadrul eparhiei.

Evenimentul, organizat în Sala „Amfiteatru“ a Centrului socio-cultural „Episcopul Damaschin“, a reunit reprezentanţi ai Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, ai protopopiatelor din judeţul Ialomiţa, ai parohiilor din judeţul Ialomiţa, precum şi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale publice şi private. De asemenea, au fost prezenţi asistenţi sociali şi referenţi din cadrul instituţiilor publice şi private, lucrători sociali şi referenţi din cadrul birourilor de asistenţă socială ale protopopiatelor din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, coordonatori sociali ai comitetelor parohiale din parohiile din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor şi beneficiari ai serviciilor sociale, oferite de centrele acreditate ale Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

În deschidere, arhim. Rafail Mîţ, vicar eparhial, a transmis mesajul Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, care a subliniat necesitatea implicării în lucrarea social-filantropică a tuturor credincioşilor din cuprinsul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor: „Exemplele de bună practică ale lucrărilor social-misionare din parohiile din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, ce vor fi menţionate în această conferinţă, vin să ne confirme că în rândul preoţilor noştri există preocuparea pentru lucrarea filantropică. Cu certitudine, şi alte parohii se vor alătura acestora, multe dintre ele având deja în lucru sau în proiect fie astfel de aşezăminte, fie tind spre o implicare mai activă a comitetelor parohiale, ce cunosc, alături de păstorul lor, multe dintre problemele cu care se confruntă persoanele defavorizate din societate“, a arătat arhim. Rafail Mîţ.

În cadrul conferinţei au fost susţinute referate ce au avut ca teme: programe sociale şi de formare profesională implementate de către Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor şi partenerii săi sociali în vederea dinamizării activităţii social-filantropice de la nivelul parohiilor din judeţele Ialomiţa şi Călăraşi; Asociaţia socio-culturală „Matei Basarab“ - partener al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor în domeniul social şi al formării profesionale; Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Ialomiţa (DGASPC) - partener în formarea profesională a lucrătorilor sociali din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor; modele de bună practică din activitatea filantropică desfăşurată în cadrul parohiilor: „Schimbarea la Faţă“ - Amara II, Protopopiatul Slobozia, Fierbinţii de Jos, Protopopiatul Urziceni şi Ştefan cel Mare, Protopopiatul Feteşti. În încheierea conferinţei a fost prezentată Balada Sfântului Constantin Brâncoveanu de către grupul de copii, beneficiari ai Biroului de asistenţă socială din cadrul Protopopiatului Feteşti.