Modificări la programul Tomata de anul viitor

Data: 18 Octombrie 2024

Începând de anul viitor, legumicultorii care vor accesa programul Tomata vor putea să cultive roșii doar pe jumătate din suprafață, iar cealaltă jumătate o vor putea folosi pentru creșterea altor legume. Modificările care vor viza programul din 2025 au fost prezentate de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la un târg al producătorilor desfășurat la Slatina, județul Olt. 

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a mai spus că programele pentru susţinerea cultivării legumelor în spaţii protejate ar trebui să încurajeze dezvoltarea fermelor, iar în acest scop se preconizează ca ajutorul de minimis să se acorde pe întreaga supra­față, astfel încât exploatațiile să nu mai fie divizate în sere şi solarii de 1.000 de metri pătraţi.

„De anul viitor, din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii din bazinele legumicole din ţară, vom finanţa fiecare mie de metri pătraţi, practic vom face o finanţare cu o obligativitate ca 50% să fie tomată, iar restul alte legume în spaţii protejate. Practic, finanţarea va fi undeva la 1.500 de euro pe fiecare mie de metri pătraţi, ne dorim foarte mult ca fermele să se dezvolte şi să nu mai fie divizate în sere şi solarii de câte 1.000 de metri pătraţi”, a spus Florin Barbu la târgul de produse agroalimentare care a avut loc weekendul trecut la Slatina, județul Olt.

În aceste zile, cei peste 24.000 de producători înscriși la programul Tomata din acest an, majoritatea din judeţele Olt, Galaţi şi Dolj, primesc în conturi a doua tranşă de 1.500 de euro. Pentru plăți, au fost virate 180 de milioane de euro către Direcţiile Agricole Judeţene. Potrivit Ministerului Agriculturii, în topul judeţelor cu cei mai mulţi beneficiari ai actualei ediții a programului se află Olt, cu 7.923 de cultivatori, urmat de Galaţi, cu 6.651, şi de Dolj, cu 2.071. În prezent, sprijinul anual este de 3.000 de euro pentru ciclul I și 1.000 de euro pentru ciclul II, iar suprafața minimă ce trebuie cultivată cu tomate în spații protejate este de 1.000 mp.

În septembrie, ministerul a publicat un proiect de act normativ pentru ciclul II al programului, pentru legumele cultivate în această toamnă și valorificate în perioada 21 octombrie 2024 - 31 ianuarie 2025. Suma totală propusă este de circa 25 de milioane de euro, iar ajutorul este de 1.000 euro/ 1.000 mp/beneficiar pentru cultivarea în spații protejate exclusiv a uneia dintre următoarele legume: tomate, ardei gras, lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

Producţiile minime la mia de metri pătrați care ar trebui obţinute sunt: 3.000 kg pentru tomate; 2.000 kg pentru ardei gras, lung şi/sau gogoşar; 4.000 kg pentru castraveţi; 1.500 kg pentru fasole păstăi; 10.000 de plante la salată; 1.000 kg la spanac; 100.000 bulbi/ plante la ceapă verde. (C.Z.)