Moment aniversar la Centrul „Getica”

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 04 Iulie 2019

Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov, a împlinit 100 de ani de la înființare. Momentul aniversar a fost sărbătorit prin mai multe manifestări militare și un ceremonial religios oficiat marți, 2 iulie, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

 Alături de ierarh s-a aflat un sobor slujitor din care au făcut parte și protopopul de Făgăraș, preoți militari și alți slujitori ai Sfintelor Altare. Au fost prezenți la sărbătoare reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Terestre din România, autorități publice, cadre militare active și în rezervă, precum și personalul unității.

„Astăzi, unitatea sărbă­to­rește un veac de existență, perioadă în care a trecut prin multiple transformări și a răspuns unor provocări diverse. În cei 100 de ani, militarii unității și cei veniți la instruire au depus eforturi intense pentru a se pregăti în vederea îndeplinirii nobilei misiuni de apărare a țării și a neamului strămoșesc”, a spus comandantul Centrului „Getica”, colonelul Cătălin ­Ticulescu.

Sfințire de monument

În cadrul evenimentului, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit un monument aniversar din incinta Centrului „Getica”. Ierarhul i-a felicitat pe toți ofițerii și militarii care se pregătesc la Cincu pentru a deveni apărători ai patriei străbune. „Am binecuvântat monumentul acesta ca să rămână mărturie peste veacuri că aici au trăit, au luptat și au năzuit oameni care au apărat țara noastră și viitorul poporului nostru. Dorim tuturor celor care sunt aici și apoi tuturor ostașilor noștri, reprezen­tați aici prin generalii prezenți, binecuvântare de la Dumnezeu și îi felicităm la acest moment aniversar”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Lauren­țiu. În cadrul aceleiași manifestări, drapelul de luptă al unității a fost decorat de președintele României, Klaus Werner Iohannis, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Deco­rația a fost conferită de șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

„Este un moment care reprezintă pentru mine o bucurie aparte pentru că, participând aproape an de an în acest poligon la vremea respectivă, centru de instruire astăzi, am putut să văd tot ceea ce înseamnă evoluția, dezvoltarea și realizările cu care, astăzi, fiecare dintre cei prezenți aici se mândreşte atunci când vine vorba de capabilități de pregătire, de instruire, de formare, de modelare a leadership-ului militar, a structurilor atât na­ți­o­nale, cât și multinaționale din cadrul Alianței sau din statele partenere”, a spus generalul Nicolae Ciucă.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentelor militare, iar cei prezenți au avut posibilitatea să viziteze spațiile de antrenament ale soldaților.