Moment aniversar pentru părintele vicar patriarhal Paisie Teodorescu

Un articol de: Aurelian Iftimiu - 12 Aprilie 2022

La finalul ședinței comune de lucru a Permanenței Consiliului Național Bisericesc și a Permanenței Consiliului eparhial al Arhi­episcopiei Bucureștilor, desfășurată marți, 12 aprilie 2022, la Palatul Patriarhiei, a avut loc un moment festiv dedicat părintelui arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani.

În numele consilierilor patriarhali și eparhiali, au transmis urări de sănătate și ajutor de la Dumnezeu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și nașul de călugărie al părintelui arhimandrit Paisie Teodorescu; Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Părintele vicar patriarhal Paisie Teodorescu a mulțumit lui Dumnezeu „pentru darul vieții” și a adresat gânduri de re­cu­noș­tință tuturor colegilor din cele două adminis­trații pentru că „prin multe feluri m-ați în­vățat să fiu un om mai bun”: „Voi toți de-a lungul timpului m-ați ajutat să fiu mai luminos, așa cum v-am văzut pe fiecare în parte răspândind lumină în jurul vostru”.

Părintele vicar patriarhal a făcut referire la îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a conștientiza mereu că oamenii sunt „ființe mulțumitoare”, iar cea mai înaltă formă de mulțumire este concretizată în Sfânta Liturghie: „Trebuie să învățăm să mulțumim cât mai des, pentru că nemulțu­mitului i se ia darul”.

Părintele arhimandrit Paisie Teodorescu coordonează Cabinetul Patriarhal din anul 2008 și slujește la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului din 2011. În anul 2014 a fost numit vicar patriarhal. S-a născut în localitatea Poieni, județul Iași, în data de 12 aprilie 1972. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași în 1998 și în același an s-a închinoviat la Mănăstirea Neamț. În anul următor, Părintele Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, l-a hirotonit ieromonah, iar în 2005 l-a hirotesit arhimandrit pe seama Catedralei Mitropolitane din Iași. A devenit doctor în teologie al Facultății „Justinian Patriarhul” a Universității din București, cu lucrarea „Reședința Patriarhală - istorie, artă și misiune” (2017).