Moment de împlinire la Mănăstirea Petroasa Mare
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a târnosit duminică, 6 octombrie, noua biserică cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Mănăstirii Petroasa Mare, Protopopiatul Lugoj, județul Timiș. La acest moment important din viața mănăstirii au participat peste 500 de credincioși veniți din toate colțurile Banatului, dar și din țară.
După primirea tradițională a chiriarhului locului, acesta a oficiat slujba de sfințire a noii biserici a mănăstirii prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă. În procesiune, cu evlavie și rugăciune, clericii, monahii, autoritățile locale, ctitorii, binefăcătorii și credincioșii au înconjurat biserica, încrezători în ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu.
După acest moment liturgic, a urmat Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan împreună cu un sobor format din arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Eparhia Timișoarei; preotul Timotei Anișorac, consilier eparhial; protopopul Ionuț-Viorel Furdean de la Lugoj, ieromonahul Ștefan Mateș, starețul mănăstirii, și preoți din parohiile vecine.
La momentul rânduit, numeroși credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ritmul răspunsurilor liturgice date de un grup coral bisericesc din Lugoj.
Ca de obicei, Părintele Mitropolit Ioan a așezat în Sfânta Masă a bisericii mănăstirești și o pietricică din Muntele Sinai, alături de sfintele moaște.
Un moment special al acestui eveniment duhovnicesc a fost ridicarea starețului Ștefan Mateș la rangul de protosinghel, în semn de apreciere pentru îndelungata slujire duhovnicească și administrativ-gospodărească depusă la această mănăstire. Distincția primită este, potrivit chiriarhului, un îndemn pentru părintele stareț să continue cu și mai multă dăruire misiunea sa, iar pentru ceilalți monahi, un model de urmat în slujirea pastorală și dăruirea pentru binele comunității monahale.
La finalul Sfintei Liturghii, ieromonahul Ștefan Mateș și-a exprimat recunoștința față de Părintele Mitropolit pentru grija constantă pe care o arată Mănăstirii Petroasa Mare. El a evidențiat dragostea și aprecierea comunității monahale și a credincioșilor față de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, oferindu-i în dar o icoană a Maicii Domnului.
Mănăstirea Petroasa Mare, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost înființată la data de 15 mai 1996, când a fost așezată piatra de temelie a bisericii, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae Corneanu al Banatului. Ridicarea acestui așezământ monahal s-a făcut cu osteneala ctitorilor monahia Mihaela (Maria Orășan) și Constantin Drădean și a unor credincioși. Construcția lăcașului de cult a fost finalizată în anul 2002, pictura bisericii, realizată în tehnica tempera, fiind executată de pictorii Mariana și Adrian Curelici.
Astăzi, Mănăstirea Petroasa Mare reprezintă un important centru spiritual al Banatului, atrăgând credincioși din întreaga țară, dornici de rugăciune și liniște sufletească.