Moment festiv pentru Facultatea de Teologie

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 08 Octombrie 2012

 

Facultatea de Teologie din Craiova a serbat zilele acestea două decenii de activitate. Momentul a fost marcat prin mai multe evenimente festive la care au participat oaspeţi aleşi, din ţară şi din străinătate.

Zilele de 6 şi 7 octombrie au fost trecute cu litere de aur în istoria învăţământului teologic de nivel academic din Oltenia. Două decenii de muncă asiduă pentru promovarea calităţii la cel mai înalt nivel de învăţământ. Ani plini de încercări, dar mai ales de împliniri care au propulsat peste timp un ideal care, încetul cu încetul, s-a transformat în certitudine şi realitate. Pe lângă dimensiunea festivă, pe care negreşit a îmbrăcat-o de la început, evenimentul a avut şi un profund caracter evaluativ, de bilanţ. Astfel, pe parcursul celor două zile comemorative, au fost rostite evocări somptuoase, s-au depănat amintiri şi au fost înălţate rugăciuni pentru toţi ostenitorii şi binefăcătorii teologiei olteneşti care, din rânduiala lui Dumnezeu, au fost ridicaţi la Patria cerească.

 

Oaspeţi de seamă

 

Maratonul evenimentelor aniversare a început sâmbătă, 6 octombrie, prin inaugurarea Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova. Manifestarea a fost cinstită prin prezenţa a numeroşi oaspeţi de seamă din ţară şi străinătate. Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei şi decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, a întâmpinat acest deosebit moment cu multă bucurie, primindu-i pe invitaţi în incinta centrului la tăierea inaugurală a panglicii tricolore. Între cei care au dat curs invitaţiei, s-au numărat: Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, profesori universitari din ţară şi străinătate, reprezentanţi ai autorităţilor de stat şi locale.

 

"Necesitatea înfiinţării unei facultăţi de teologie la Craiova"

 

Slujba de sfinţire a locaţiei a fost oficiată de IPS Irineu, împreună cu doi profesori de la Facultatea de Teologie. După ceremonialul religios, cei prezenţi au fost invitaţi în sala de festivităţi a centrului. În deschiderea luărilor de cuvânt, pr. lect. univ. dr. Adrian Ivan, director de departament în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, a citit istoricul instituţiei. A urmat prelegerea IPS Mitropolit Irineu, care a elogiat osteneala celor care, în urmă cu două decenii, au pus piatra de temelie a învăţământului teologic oltenesc de grad universitar. "Facultatea de Teologie din Craiova a luat fiinţă prin grija unor oameni inimoşi, cu iubire de Biserică şi de ţară. Dintre ei, unii sunt astăzi de faţă, alţii au trecut în Patria cerească. Cei care ne privesc astăzi de acolo, din ceruri, sunt mitropolitul Nestor şi episcopul Damaschin, primul decan al acestei prestigioase instituţii. Ar fi de prisos să vorbesc despre aura teologică, istorică şi bisericească a marelui mitropolit. Alături de el a fost în acea vreme Damaschin Severineanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. El a reuşit prin tenacitate şi stăruinţă să schimbe opiniile multor oameni de aici şi de pretutindeni. Pe aceştia i-a făcut să înţeleagă necesitatea înfiinţării unei facultăţi de teologie la Craiova, întrucât pe aici au intrat de fapt marii teologi Niceta de Remesiana, Paulin de Nolla, părinţi din epoca post-patristică. Tot pe aici s-a revărsat duhul Sfântului Nicodim de la Athos şi a reînnoit şirul monahismului românesc, ducând mai departe icoana isihasmului în întreaga ţară. Aşadar, acest bărbat ilustru a vrut ca Facultatea de Teologie din Craiova să dăinuiască şi şi-a însoţit ca oameni de virtute, colaboratori, cum au fost domnul Ivănescu, fostul rector al Universităţii noastre, şi academicianul Ion Dogaru, aici de faţă. Fiecare a ostenit la ridicarea acestui edificiu de înaltă cultură teologică, oferindu-ne bucuria şi împlinirea sărbătorii de astăzi". La finalul cuvântului său, mitropolitul a mulţumit membrelor Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române (SONFR), filiala Craiova, care au donat clădirea centrului de restaurare în folosul Facultăţii de Teologie din Craiova.

 

Discursuri de apreciere

 

Prezent în prezidiu, IPS Laurenţiu al Ardealului a apreciat activitatea şi valoarea academică a învăţământului teologic universitar din Oltenia, felicitând totodată şi iniţiativa înfiinţării unei secţii de artă sacră. Au mai luat cuvântul: IPS Mitropolit Andrei, prof. univ. dr. Ion Vladimirescu, preşedintele Senatului Universităţii din Craiova, prof. acad. univ. dr. Ion Dogaru şi prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova. La final, arhiereii au primit câte o icoană în mozaic cu Sfinţii Trei Ierarhi, hramul facultăţii, din partea chiriarhului locului. Ceilalţi invitaţi au primit plachete comemorative, hrisoave, cărţi şi o mapă cu programul evenimentului, lucrate la Editura "Mitropolia Olteniei".

Sâmbătă seara, oaspeţii au fost invitaţi la sfinţirea Centrului social "Best life!". Ceremonialul liturgic a fost oficiat de PS Episcop Sebastian. Ziua s-a încheiat prin vizitarea Mănăstirii Coşuna şi a Seminarului Teologic din Craiova.

Ieri, 7 octombrie, soborul arhiereilor participanţi la evenimente au oficiat slujba de resfinţire a Bisericii "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din localitatea Smadovicioara, comuna Secu, Protoieria Craiova Nord.

Emoţii şi opinii la moment aniversar

"Aşteptam cu nerăbdare acest eveniment. Pentru noi, cei de astăzi, este o datorie şi în acelaşi timp un privilegiu de a duce mai departe şi de a înmulţi realizările înaintaşilor noştri. Sperăm să împlinim cu bine acest mandat, spre folosul studenţilor noştri şi al celor care vor păşi în această instituţie", a precizat pr. lect. dr. Sergiu Popescu, de la Facultatea de Teologie din Craiova. Este un eveniment cu totul deosebit ca astăzi, la douăzeci de ani de la înfiinţarea acestei facultăţi, să se inaugureze un asemenea sediu, cu toate dotările necesare realizării unui studiu de calitate în domeniul restaurării. Cred de asemenea că secţia nou-înfiinţată, de Artă sacră, va fi de real folos Bisericii din Oltenia", a spus Octaviana Marinca, restaurator. "Pentru mine ca student este o adevărată onoare să pot învăţa în această clădire. Totul este în noi şi de aceea entuziasmul nostru este mare. Cu siguranţă că într-o zi, când vom ieşi pe aceste porţi, o să fim demni de un asemenea dar", ne-a mărturisit Andreea Pilea, studentă în anul I la Secţia de Artă sacră din Craiova.