Moment istoric pentru Arhiepiscopia Aradului

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 18 Iulie 2017

Sute de credincioși bănățeni au participat în Duminica a 6-a după Rusalii, la Catedrala Veche ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad, la ceremonia de înscăunare a Preasfințitului Emilian Crișa­nul, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, ales în această demnitate de către Sfântul Sinod al Bisericii Orto­doxe Române, în ședința de lucru din data de 4 iulie 2017.

Ceremonia a debutat sâmbătă, 15 iulie 2017, prin săvâr­șirea Vecerniei de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Sfânta Liturghie arhierească de duminică, 16 iulie, a fost săvârşită de Înaltprea­sfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de ierarhi, în prezența a numeroși preoţi din cuprinsul Eparhiei Aradului, a monahilor și monahiilor, precum și a mulțimii de credin­cioși veniți din mai multe părți ale țării.

Din sobor au mai făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Prea­sfinţitul Părinte Lucian, Epis­copul Caransebeșului; Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei; Preasfinţitul Părinte ­Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, noul Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Aradului. La momentul chinonicului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caran­se­be­șului, a rostit un cuvânt de învă­țătură, în cadrul căruia a ­explicat pericopa evanghelică ce relatează minunea vindecării ­slăbănogului din Capernaum (Matei 9, 1-9).

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către Corul de tineret al Catedralei Vechi, dirijat de conf. univ. dr. Mircea Buta.

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc ceremonia de instalare a Preasfinţitului Părinte Emilian Crişanul, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, moment la care au fost prezenți oameni de cultură, deputaţi şi senatori, reprezentanții celor două Univer­sități arădene și ai Administrației judeţene, municipale şi comunale din județul Arad, protopopii celor patru protopopiate, teologi şi seminarişti, tineri și copii.

Actul patriarhal de confirmare a fost citit de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a înmânat Preasfinţitului Părinte Emilian Crișanul mantia, crucea, engolpionul, camilafca şi cârja, după care a urmat aşezarea în tronul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfin­țitul Părinte Timotei Prahoveanul a înmânat Preasfințitului Emilian o cruce de binecuvântare, ca semn al aprecierii activităţii desfășurate în ogorul Bisericii, precum și ca îndemn de a păstori cu multă râvnă credincioșii din Eparhia Aradului.

În continuare, secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, a transmis mesajul adresat Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, în care a apreciat întreaga activitate desfășurată de Preasfinția Sa, îndeosebi pentru promovarea valorilor culturale și patrimoniale din eparhiile în care și-a desfășurat activitatea.

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a rostit, în numele clerului, al protopopilor din eparhie și al ostenitorilor de la Centrul eparhial, un cuvânt de bun venit noului Episcop-vicar, arătând totodată bunele legături ce au existat dintotdeauna între cele două eparhii, a Râmnicului, de unde vine Preasfințitul Părinte Emilian, și cea a Aradului.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit despre activitatea desfășurată în cei 18 ani de slujire în mai multe planuri: teologic, cultural, administrativ, social, atât ca slujitor al Sfântului Altar, cât și ca dascăl în școlile teologice de la Iași și Craiova. La final, a adus mulţumiri părinților săi trupești, duhovnicilor și dascălilor care au contribuit la formarea sa duhovnicească și intelectuală.