Momente aniversare în trei eparhii din ţară

Data: 25 Martie 2014

În diferite eparhii din ţara noastră, sărbătorirea praznicului Bunei Vestiri a avut o dublă semnificaţie: serbarea hramului unor catedrale eparhiale şi aniversarea întronizării ierarhului locului în scaunul chiriarhal. Credincioşii ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului au sărbătorit ieri, 25 martie, atât hramul Catedralei mitropolitane, cât şi cei trei ani de când Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei a fost întronizat ca arhipăstor în Catedrala ortodoxă din Cluj-Napoca. De asemenea, tot în această zi, în anul 2006, a fost ridicat la rangul de mitropolit al acestei eparhii şi vrednicul de pomenire ierarh Bartolomeu Anania. Cu acest prilej festiv, în Catedrala mitropolitană ortodoxă din municipiul Cluj-Napoca a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către un numeros sobor de ierarhi.

Dublă aniversare a fost şi în Episcopia Tulcii. Numeroşi credincioşi tulceni au participat la serbarea hramului Bisericii „Buna Vestire“ - paraclis episcopal din Tulcea şi au sărbătorit cei şase ani de când Preasfinţitul Episcop Visarion a fost întronizat în scaunul episcopal al Tulcii. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Potrivit tradiţiei, în ajunul praznicului „Buna Vestire“, Preasfinţitul Visarion, împreună cu preoţii slujitori la paraclisul episcopal, i-a vizitat pe bătrânii de la Căminul „Sfântul Nectarie“ din Tulcea. După un moment liturgic, ierarhul le-a oferit pachete cu alimente celor 60 de bătrâni instituţionalizaţi.

Sărbătoare a fost ieri şi în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, deoarece s-au împlinit şase ani de la înfiinţarea eparhiei şi de la întronizarea în scaunul episcopal a Preasfinţitului Sebastian. Momentul festiv a fost marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii la noua Catedrală episcopală „Înălţarea Domnului“ din municipiul Slatina, judeţul Olt, de către un sobor de ierarhi. (I. Buşagă)