Monument dedicat eroinei Ecaterina Teodoroiu în București

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 18 Octombrie 2023

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a participat miercuri, 18 octombrie, la inaugurarea monumentului dedicat eroinei de la Jiu, sublocotenent Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer combatant din istoria Armatei Române. După ceremonia militară și dezvelirea monumentului, ierarhul a binecuvântat statuia cu agheasmă. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale, locale și reprezentanți ai Armatei României. Monumentul este amplasat în sectorul 5, pe Șoseaua Panduri nr. 16-18, la intersecție cu strada Mihail Cioranu. 

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului de stat al României de către Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. 

În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba de binecuvântare a statuii, înconjurat de un sobor de preoți militari din care a făcut parte și părintele Sorin Pitic, inspector general și șef al Secției de asistență religioasă din Ministerul Apărării Naționale. 

După cuvintele transmise cu acest prilej din partea oficia­lităților de stat, a urmat depunerea de coroane de flori la noul monument ridicat în cinstea Ecaterinei Teodoroiu. 

„Ecaterina Teodoroiu a trăit puțin, dar a avut o viață construită pe principii evanghelice. Prima valoare evanghelică a fost voluntariatul. Ea nu a participat pe front pentru că a primit un ordin de încorporare, ci pentru că a fost voința ei. În toate împrejurările în care Hristos vorbește despre asumarea unor valori evanghelice face apel la voință. A doua valoare fundamentală ce i-a caracterizat scurta existență pe pământ a fost sacrificiul. Mântuitorul Însuși apreciază că a sacrifica viața pentru cei mulți este cel mai înalt grad al iubirii, forma deplină, copleșitoare a ei. A treia valoare a fost slujirea, pentru că atunci când nu a fost pe front, ea a îngrijit bolnavii în spitalele de campanie și lucrul acesta arată o altă formă a jertfelniciei, pentru că veneau de pe front trupuri mutilate și era nevoie de un mare curaj să te poți apropia ca tânără fată de situații atât de dramatice. De aceea, Biserica a fost prezentă la acest eveniment pentru a binecuvânta monumentul cu apă sfințită. Nu doar pentru că Biserica dintotdeauna cinstește eroii, ea a și dezvoltat cultul cinstirii lor. Ne amintim că în anul 2018 Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, printre numele celor mulți, a așezat și numele sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu în Sfânta Masă a Altarului Catedralei Naționale”, ne-a declarat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. 

În încheierea ceremoniei, a avut loc defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care au prezentat onorul.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public - Monument For, în parteneriat cu Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, se arată pe monumentfor.ro