Moștenirea genetică și riscul formelor grave de COVID-19

Data: 29 Octombrie 2021

Pacienții considerați cei mai vulnerabili în fața infecției cu noul coronavirus sunt vârstnicii și cei cu anumite comorbidități (diabet, cancer etc.). Există însă și cazuri ale unor adulți de vârstă tânără care fac forme grave de COVID-19, potențial letale, deși nu au nici o co­morbiditate, în timp ce alții, cu o condiție medicală similară, fac doar forme ușoare ale bolii sau chiar sunt asimptomatici.

O echipă de experți ai Univer­sită­ții din Strasbourg, Franța, lansează ipoteza unei legături între tiparul genetic al pacientului și riscul de a face o formă gravă de COVID-19, în urma unui studiu care a inclus 72 de pacienți francezi cu vârste sub 50 de ani, spitalizați cu COVID-19 și care nu aveau comor­bidități. Dintre aceștia, 47 erau spi­talizați la terapie intensivă și aveau nevoie să fie ventilați mecanic, iar 25 nu au avut forme critice ale boli. Rezultatele au fost comparate cu ob­servațiile asupra unui alt grup de 22 de adulți care nu au trecut prin infecția cu noul coronavirus.

S-a constatat, astfel, că tiparul genetic predominant în rândul cazurilor grave de COVID-19 are drept caracteristică comună pre­zența într-o proporție mai mare a unei anumite gene, denumită în termeni științifici ADAM9. Inactivitatea ei în țesuturile pulmonare infectate cu noul coronavirus are ca efect încetinirea vitezei de replicare a virusului, ceea ce sugerează că rolul acestei gene ar putea reprezenta cheia pentru dezvoltarea unui posibil tratament anti-COVID-19, potrivit studiului publicat recent în revista medicală „Science Translational Medicine”. (I. M.)