Mucenicii Ciprian și Iustina, pomeniți la biserica lor din Capitală
Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și Sfânta Muceniță Iustina fecioara au fost cinstiți după rânduiala liturgică tradițională în biserica Parohiei Zlătari din București, aflată sub ocrotirea lor. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioși și pelerini bucureșteni au participat în număr mare la sărbătoarea sfinților ocrotitori ai Bisericii Zlătari, situată în Centrul Vechi al cetății Bucureștilor. Aceștia au așteptat încă de la primele ore ale dimineții cu flori și fire de busuioc să se închine cinstitelor moaște ale Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian aflate în patrimoniul sacru al parohiei, care au fost așezate în vecinătatea bisericii, într-un spațiu special amenajat.
Momentul culminant al sărbătorii a fost reprezentat de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, părintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche, precum și alți preoți și diaconi.
După citirea pasajului evanghelic al Duminicii a 19-a după Rusalii (Luca 6, 31-36), respectiv cel rânduit pentru un ierarh (Ioan 10, 9-16), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța iubirii tuturor oamenilor pentru a împlini porunca Mântuitorului, evidențiind modelul de iubire și rugăciune arătat de sfinții mucenici.
„Evanghelia acestei duminici începe cu ceea ce interpreții Sfintei Scripturi au numit «regula de aur» a comportamentului creștin: «Ceea ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi lor». Exista un asemenea principiu și în lumea veche, de dinainte de Hristos, dar acesta sublinia într-un mod negativ necesitatea de a face binele, anume: «Ce ție nu-ți place, altuia nu face». Această regulă interzicea să faci rău cuiva, fiind o regulă limitativă. Ea se referea doar la faptul de a nu face rău cuiva. Regula de aur pe care ne-o oferă Mântuitorul Iisus Hristos, pe lângă faptul că are o conotație pozitivă, este nelimitată, pentru că El ne învață că trebuie să-i iubim până și pe vrăjmașii noștri, să facem binele în orice împrejurare și să dăm cu împrumut fără să nădăjduim ceva în schimb. Nouă, creștinilor, care am primit învățătura Evangheliei din însăși gura Fiului lui Dumnezeu, ni s-a dat o poruncă pe care nu o mai întâlnim nicăieri, anume să-i iubim pe vrăjmașii noștri”, a spus ierarhul.
Exemplul Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, pomenit în această zi, a fost oferit în continuare de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru a arăta faptul că prin rugăciune și harul lui Dumnezeu omul poate ajunge la măsura iubirii vrăjmașilor: „Astăzi, Biserica pomenește pe un astfel de ucenic, Sfântul Ierarh Ciprian al Antiohiei Pisidiei, mort în timpul persecuțiilor lui Dioclețian, care i-a iertat pe cei care la o vârstă tânără, 54 de ani, îl omorau. Lucrul acesta este, așadar, posibil, deoarece Hristos nu ne-a cerut niciodată să împlinim ceva ce nu este cu putință oamenilor. Atunci când a zis că nu există dragoste mai mare decât aceea ca cineva să își dea viața pentru semenii săi, nu doar a rostit un principiu foarte înalt, ci a stabilit un principiu pe care El Însuși avea să-l împlinească pe Crucea Golgotei, ca prin moartea și Învierea Sa să dăruiască vindecare de rănile păcatului, izbăvire din robia morții și viață veșnică omului pentru a cărui mântuire S-a pogorât din cer și S-a făcut Om. Asemenea Învățătorului, Apostolii, cu excepția lui Ioan, au murit toți de moarte mucenicească, principiul acesta al slujirii Bisericii până la moarte, așa cum a făcut și Sfântul Ierarh Ciprian al Antiohiei Pisidiei, întemeindu-se pe iubirea până la moarte a Mântuitorului”, a subliniat Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a adresat un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în care a reiterat necesitatea iubirii tuturor semenilor și a aplecării cu mare atenție asupra învățăturilor sfinte ale Bisericii, într-o perioadă în care numeroase forme de magie și alte asemenea lucrări ale diavolului au devenit din ce în ce mai populare în lume. Oferind exemplul sfântului mucenic pomenit care, înainte de a cunoaște lumina credinței era un cunoscut vrăjitor, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să caute rugăciunea Bisericii în orice împrejurare a vieții, deoarece prin aceasta putem dobândi harul lui Dumnezeu. La rândul său, părintele paroh Nicolae Dascălu a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru delegarea la sărbătoarea parohiei a Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, precum și Preasfinției Sale pentru slujire și bogatul cuvânt de învățătură, oferindu-i un frumos buchet de flori.
În încheierea sărbătorii, Corul de copii „Clopoțeii veseli” de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din București a prezentat un scurt program artistic, fiind recompensați cu daruri din partea parohiei.