Mucenicul Dimitrie sărbătorit la Patriarhie
Pelerini din întreaga ţară au venit ieri, 26 octombrie 2018, pe Colina Bucuriei din Bucureşti, pentru a-l cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, împărtăşindu-se totodată şi de binecuvântarea sfinţilor ale căror moaşte se află la Patriarhie spre închinare. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu mai mulți ierarhi, înconjurați de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat: „Să fim iubitori de sfinţi şi cinstitori ai sfintelor moaşte, chiar dacă suntem batjocoriţi!”.
Împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală au mai slujit IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, şi Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a subliniat în predica sa importanţa cinstirii sfinţilor, arătând că în duminici şi în sărbători creştinii devin, prin Sfânta Liturghie, contemporani cu evenimentele comemorate sau cu sfinţii prăznuiţi în ziua respectivă. „Prin Liturghie noi îi aducem lui Dumnezeu adorare, o preacinstim pe Maica Preacurată şi îi cinstim pe sfinţi (...). Îi cinstim pe sfinţi pentru că ei sunt cei mai apropiaţi de noi. Ei au fost asemenea nouă, dar prin iubirea desăvârşită faţă de Dumnezeu, dusă chiar până la martiraj, ei au ajuns să fie apropiaţii lui Dumnezeu, casnicii lui Dumnezeu, cei care se roagă necontenit pentru noi”, a evidenţiat ierarhul.
Jertfa mucenicilor stă la temelia mântuirii noastre
În continuare, Mitropolitul Ardealului a vorbit despre troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. „Când îi prăznuim pe sfinţi, cinstirea aceasta o cuprindem liturgic în primul imn care este alcătuit în momentul proclamării şi trecerii lor în rândul sfinţilor, imn numit tropar. Troparul Sfântului Mucenic Dimitrie, «Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci precum mândria lui Lie ai surpat și la luptă îndrăzneț ai făcut pe Nestor, așa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă», cuprinde întreaga mărturie pe care a adus-o sfântul. În el ni se prezintă minunile pe care le-a săvârşit Domnul prin alesul Său. În calendarul nostru, sfinţii mucenici sunt numiţi «buni biruitori mucenici». Expresia aceasta arată ce este mucenicia, ce este jertfa. Jertfa mucenicilor este legată direct de jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, iar ea stă la temelia mântuirii noastre. Prin mucenicie, existenţa biologică se transformă în existenţă teologică şi chiar doxologică. Martirul atât de mult l-a iubit pe Dumnezeu, încât nu s-a împotrivit pericolului cu care era ameninţat, ci a văzut moartea ca pe o eliberare şi ca pe o apropiere de Hristos. Deci, instinctul de conservare pe care îl avem noi se transformă într-o eliberare şi într-o iubire care ne leagă de iubirea desăvârşită a lui Dumnezeu”, a reliefat Înaltpreasfinţia Sa.
Iubirea sfinţilor se manifestă prin cinstirea moaştelor
Ierarhul a subliniat că sfintele moaşte reprezintă cea mai evidentă dovadă a sfinţeniei unui om. „Când sărutăm sfintele moaşte simţim o apropiere de Dumnezeu şi mireasma darurilor Duhului Sfânt de care ne împărtăşim. Să fim, deci, iubitori de sfinți și cinstitori de lucruri sfinte, cinstitori ai moaștelor, chiar dacă suntem batjocoriți! Să ne ajute Bunul Dumnezeu să fim și noi adevărați mărturisitori ai lui Hristos în pace și bucurie. Să nu încercăm să ne răzbunăm sau să ne facem noi dreptate. Ne face Dumnezeu dreptatea pe care El o are în stăpânirea Sa”, a spus Înaltpreasfinţia Sa. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.