Mucenicul Dimitrie, un sfânt ocrotitor panortodox
La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită ieri, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolitul de Ruse (Patriarhia Bulgară). Împreună cu ierarhul bulgar au slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Bucuria slujirii a fost împărtăşită de numeroşi credincioşi care au venit şi s-au rugat împreună cu ierarhii, preoţii şi diaconii slujitori, s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului şi au ascultat cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Naum. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul bulgar a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa pilduitoare a Sfântului Dimitrie, despre sfinţenia acestuia şi despre cum a devenit atât de popular şi iubit de credincioşii ortodocşi de pretutindeni. „De ce oare slava minunatului Sfânt Dimitrie, cel bineplăcut lui Dumnezeu, a depăşit aşa repede graniţele cultului local? De ce dintr-un sfânt din Tesalonic şi făcător de minuni, minunatul Dimitrie a devenit un sfânt şi ocrotitor panortodox şi pancreştin? Oare nu pentru că prin viaţa şi mucenicia lui, prin refuzul categoric de a schimba Împărăţia lui Dumnezeu cea cerească pe cea pământească, el ne aduce aminte de ceea ce a spus Sfântul Apostol Pavel că «nu avem aici cetate stătătoare, ci o căutăm pe aceea care va să fie» (Evrei 13:14)? Pentru că aici, noi, creştinii, trăim ca «nişte străini», iar adevărata noastră patrie nu este în nici unul dintre oraşele pământeşti, ci în ceruri - în cerul nou şi pământul cel nou aşteptate după Parusie. Pentru creştini, «orice ţară străină le e patrie şi orice patrie le e ţară străină» - după cum scria în secolul al II-lea autorul Epistolei către Diognet“, a arătat IPS Părinte Naum, Mitropolit de Ruse.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a mulţumit Mitropolitului bulgar în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru împreuna-slujire la Altarul Catedralei Patriarhale, precum şi pelerinilor care au venit la Bucureşti pentru a se închina icoanei din Ierusalim ce conţine o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, Sfântului Dimitrie cel Nou şi Sfântului Constantin Brâncoveanu. „Vă mulţumim, Înaltpreasfinţia Voastră, şi mâine, în peştera Sfântului Cuvios Dimitrie din Basarabi, să vă gândiţi şi să pomeniţi pe Preafericitul Părintele nostru Patriarh Daniel, pe Sfântul nostru Sinod, preoţimea, cinul monahal şi pe poporul dreptcredincios român care merge împreună cu poporul bulgar în aceeaşi direcţie a păcii, a dragostei frăţeşti şi a mai binelui comun“, a arătat IPS Casian.
De asemenea, IPS Părinte Naum a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitaţia de a sluji împreună cu ierarhi din România, cu ocazia sărbătorilor Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, şi Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. „Pentru noi este foarte important faptul că binecredincioşii români nu uită locul natal şi cel al nevoinţelor Sfântului Dimitrie şi există zile în care vin autocare cu pelerini din România la fiecare jumătate de oră. Aceasta înseamnă că nu numai locul în care se află moaştele sfântului, ci şi locul în care s-a nevoit sunt nişte izvoare de putere duhovnicească, putere de care noi toţi avem nevoie“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Naum la finalul Sfintei Liturghii.