Mulţumire pentru credincioşii milostivi din Buzău şi Vrancea
În toate lăcaşurile de rugăciune din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a fost citită duminică, 9 februarie, o scrisoare pastorală a Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ciprian, adresată credincioşilor care au arătat solidaritate şi generozitate cu prilejul colectei pentru Fondul „Mila creştină“ al eparhiei de la Curbura Carpaţilor, dar şi cu ocazia colectei pentru sinistraţii din judeţul Galaţi, care au avut loc în anul 2013.
Scrisoarea pastorală va fi citită şi în Duminica întoarcerii fiului risipitor, 16 februarie, în bisericile din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. „Au trecut mai bine de 60 de zile de la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae din anul 2013, când, din iubire creştină, aţi răspuns cu generozitate la părintescul îndemn pe care vi l-am adresat, de a urma pilda de milostenie de care a dat dovadă, în viaţa sa pământească, marele arhiepiscop al Mirelor Lichiei. Cu acea ocazie, la colecta făcută în parohiile vrâncene şi buzoiene, pentru Fondul «Mila creştină», s-a strâns suma totală de 125.257 lei“, se arată în scrisoarea pastorală. De asemenea, chiriarhul a transmis mulţumiri credincioşilor şi pentru participarea la colecta pentru ajutorarea sinistraţilor din judeţul Galaţi din luna septembrie 2013, în urma căreia s-a strâns suma de 100.000 de lei.
Hirotonii întru preot şi diacon
În prima duminică a Triodului, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Oratia, comuna Podgoria, judeţul Buzău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujba săvârşită în Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil“ au participat numeroşi credincioşi din localitate, precum şi din satele vecine. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul George-Daniel Popa, pe seama Parohiei Poieni, Protopopiatul Pătârlagele, iar pe tânărul teolog Valeriu-Cristian Popoviciu l-a hirotonit întru diacon, după cum ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media în cadrul Centrului eparhial.
La finalul slujbei, ierarhul a arătat în cuvântul de învăţătură cum trebuie să se roage credincioşii în biserică. „Cine calcă pragul bisericii leapădă haina de diferenţiere socială. Aici, cu toţii suntem fraţi între noi şi fii ai lui Dumnezeu. De aceea ne şi numim robii lui Dumnezeu. Avem conştiinţa că suntem fii, dar întrebuinţăm această sintagmă - «robii lui Dumnezeu» - tocmai pentru a arăta că toţi suntem egali. În viaţa socială, ne diferenţiem din punctul de vedere al pregătirii intelectuale, al situaţiei materiale, dar în biserică, suntem cu toţii egali. Şi iată cât de mult contează ca oamenii să se adune împreună, în biserică, să se roage, dar nu ca fariseul, ci ca vameşul. Cine dintre noi are conştiinţa că este drept? Poate cineva să afirme acest lucru, mai ales înaintea lui Dumnezeu? Poţi să faci aceasta înaintea unor oameni care nu-ţi cunosc străfundul sufletului, dar, când vii la biserică şi te adresezi lui Dumnezeu în rugăciune, trebuie să ai mare grijă ce spui, pentru că Dumnezeu îţi ştie gândurile şi inima“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.