Mușcat de căpușe? Ce recomandă medicii
Vara aceasta, după luni la rând petrecute mai mult în casă din cauza restricțiilor impuse de pandemie, este firească dorința oamenilor de a se relaxa în parcuri, la pădure sau în alte locuri din natură. Trebuie ştiut însă faptul că în iarbă există un pericol, şi anume căpușele care, în perioade de caniculă, se înmulţesc rapid. Acestea pot fi purtătoare ale bacteriei Borrelia, care provoacă boala Lyme (sau borrelioza).
Boala Lyme este o afecțiune tratabilă dacă este diagnosticată cât mai devreme posibil. De la începutul verii, tot mai mulți oameni ajung la spital mușcați de căpușe, de aceea medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara a explicat, la Digi 24, modul în care putem extrage acasă o căpușă și de ce ar fi de preferat să mergem la un medic pentru aceasta.
Boala Lyme se manifestă prin erupții cutanate circulare, dureri musculare, frisoane și oboseală. Simptomele apar în general după circa trei săptămâni de la mușcătura insectei și pot să dureze chiar și mai multe luni sau ani. În lipsa tratamentului, bacteriile transmise de căpușă pot migra către articulații, inimă sau sistemul nervos, cu complicații dintre cele mai grave, precum meningită, paralizie facială, miocardită Lyme, artrită Lyme sau anumite boli autoimune. În unele cazuri, boala Lyme poate duce chiar și la deces.
Pentru a evita mușcătura căpușelor ar trebui să nu ne așezăm direct pe iarbă, ci pe o pătură și să purtăm haine care să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului, pantalon lung, cămașă cu mânecă lungă. De ajutor sunt și spray-urile anticăpușe. Dacă, totuși, suntem mușcați de o căpușă, prima măsură de prevenire a îmbolnăvirii este să o depistăm în primele 24 de ore de la fixarea ei pe piele și să o extragem. Ea se vede ca o mică pată neagră pe piele, denivelată, care seamănă cu un mic păianjen.
Este foarte important ca după orice plimbare în zone cu iarbă înaltă sau tufișuri să facem duș și să căutăm pe corp eventualele căpușe, inclusiv prin păr. Dacă rămân pe piele mai puțin de 24 de ore, ele nu apucă să elimine în corp agenții patogeni cu care pot fi contaminate, afirmă medicul Virgil Musta. De preferat ar fi ca insecta să fie îndepărtată de pe piele la un cabinet medical. Cu atenție și respectând anumite reguli, putem face acest lucru și acasă, îmbibând o bucată de tifon în alcool, pe care o ținem 3-4 minute pe locul unde se află căpușa. Prin această manevră, căpușa își slăbește prinderea de piele și se poate extrage ușor, prin rotire, fără a o strânge prea tare, pentru a evita astfel împrăștierea bacteriilor în zona mușcăturii.
După extragerea căpușei, este important să urmărim locul unde a fost mușcătura. Dacă se mai vede un punct negru, este capul insectei și trebuie să mergem cât mai repede la medic, pentru a extrage și această parte a ei. Dacă nu se vede acest punct negru, putem sta liniștiți, deoarece nu mai există riscul infectării.
Dacă observăm căpușa după mai multe zile de la mușcătură, medicul Virgil Musta spune că este nevoie de un consult medical, pentru a începe un tratament profilactic. (I. M.)