Muşeţelul, un antiinflamator natural
Nu cred că există om, bolnav sau sănătos, care să nu fi beneficiat de proprietăţile miraculoase, aromate şi vindecătoare ale florilor de muşeţel. Din multitudinea de componente biochimice, existente în florile de muşeţel, cel mai important rol terapeutic îl prezintă uleiul eteric.
În popor se spune că muşeţelul are 99 de utilizări. Proprietăţile terapeutice ale plantei cuprind o gamă largă de efecte vindecătoare, corelate cu componentele bioactive din flori:
- antiinflamatoare, antispastice, imunostimulatoare;
- bacteriostatice, fungicide, antiseptice, antitoxice;
- sedative, decongestive, relaxante, antialergice;
- cicatrizante, epitelizante, emoliente, analgezice, vulnerare;
- gastrice, antiulceroase, antidiareice, carminative, stomahice;
- tonic capilare.
Preparatele din flori de muşeţel sunt frecvent utilizate în tratamentele diferitelor afecţiuni, dar au efecte excelente în boli ale aparatului digestiv, respirator, renal şi în dermatologie.
În bolile digestive, muşeţelul administrat pe stomacul gol are acţiuni deosebit de bune în tratamentul unor stări inflamatorii acute sau cronice ale mucoasei gastrice, ajutând la prevenirea gastritelor hiperacide, a ulcerului gastric şi duodenal şi a ulcerului provocat de stările de stres şi exces de alcooluri tari, grăbind vindecarea leziunilor provocate. De asemenea, stimulează sucurile gastrice şi ajută la digestia leneşă şi are acţiuni antispastice şi antiinflamatoare. Uleiul eteric are acţiuni antispastice favorabile în enterocolite, crampe intestinale, colici abdominale la adulţi şi copii, uşurarea digestiei, infecţii gastro-intestinale, diaree, balonări, stimularea funcţiilor hepatice şi inactivarea toxinelor bacteriene, în deosebi stafilococi.
La nivelul plămânilor şi al căilor respiratorii superioare, muşeţelul reduce spasmele de bronşită şi astm bronşic şi acţionează asupra iritaţiilor şi inflamaţiilor apărute în afecţiunile provocate de gripă şi răceli în sezonul rece al anului, sau în caz de laringite, traheite, sinuzite şi rinite.
În sistemul nervos favorizează somnul şi calmează stările tensionate.
În afecţiunile gurii, muşeţelul este neîntrecut în diferite afecţiuni de suprafaţă cum ar fi paradontoze, gingivite, afte bucale şi la durerile apărute după extracţii dentare.
În afecţiunile dermatologice preparatele cu muşeţel (infuzii, tincturi, uleiuri, creme) sunt cele mai eficiente în regenerarea ţesuturilor lezate, plăgi infectate, eczeme, furuncule, arsuri, zona zoster şi în diferite inflamaţii ale pielii. Bune efecte se constată în tratarea tenurilor înroşite, uscate şi iritate, precum şi la întărirea rădăcinii părului.
Forme de administrare
- infuzie dintr-o linguriţă de flori uscate la 200 ml apă clocotită; se infuzează acoperit timp de 5-10 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale, cu efecte în tratarea unor afecţiuni abdominale (colici intestinale, gastrite, ulcer gastric şi duodenal, diaree), în stimularea funcţiilor hepatice şi a poftei de mâncare, gripă, guturai şi boli renale-genitale (infecţii urinare, cistită);
- infuzie din amestec de muşeţel (două linguri), fenicul (două linguri), frunze de mentă (patru linguri), rădăcini de lemn dulce (patru linguri); din acest amestec se iau două linguri la 250 ml apă clocotită, se infuzează 5 minute, se strecoară, se îndulceşte şi se bea fracţionat în 3-4 reprize pe zi în cazul balonărilor de stomac;
- infuzie din amestec de muşeţel, coada şoricelului, mentă, salvie şi pelin; se iau două linguri din acest amestec la 200 ml apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 15 minute şi se bea neîndulcit pe stomacul gol, în două reprize pe zi, cu efecte în gastrite, colici la copii şi diaree;
- tinctură de muşeţel din care se iau câte 20-30 picături de 2-3 ori pe zi, diluate în puţină apă;
- ulei de muşeţel din care se consumă câte 10-15 picături de 3 ori pe zi;
- cataplasme cu decoct de muşeţel în caz de hemoroizi externi, ulcere varicoase, eriteme fesiere la sugari;
- comprese cu ulei din flori de muşeţel aplicate pe răni, arsuri, eczeme, acnee, infecţii;
- gargară cu decoct călduţ sau infuzie concentrată care se ţine în gură 3-5 minute, de 4-5 ori pe zi, cu efecte în paradontoză, gingivită, stomatită, amigdalită, afte bucale, faringită, dureri de dinţi şi de gât;
- inhalaţii cu infuzie de meşeţel cu puternică acţiune antitoxică în afecţiunile căilor respiratorii superioare, a sinuzitei şi a rinitei.