Muştarul, alternativă la cultura de cartofi

Data: 18 Iunie 2013

Prima cultură de muştar din judeţul Harghita a fost înfiinţată, în acest an, ca alternativă la cultura tradiţională de cartofi, care a devenit nerentabilă din cauza importurilor ieftine. Cel care a avut curajul să înceapă această schimbare este chiar directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a judeţului, care a decis să cultive 6 hectare cu muştar, pentru a vedea dacă această cultură rezistă condiţiilor din zonă.

„Eu am lucrat în cercetare şi trebuie să am curaj. În plus, am folosit muştarul ca îngrăşământ verde şi, în această primăvară, mi-a venit ideea cultivării muştarului ca şi cultură de consum. Iniţial, discuţia a fost cu mai mulţi producători, dar ulterior am rămas singur“, spune directorul Torok Jeno.

În ciuda optimismului afişat, şeful DADR recunoaşte că a avut emoţii după semănat, atunci când răsărirea era neuniformă şi când s-a confruntat şi cu un atac al dăunătorilor. Vremea bună din ultima perioadă, cu precipitaţii abundente, a favorizat dezvoltarea plantelor de muştar, care acum sunt foarte frumoase. „Acum şi-au revenit plantele, arată foarte bine şi au o înălţime de până la 1,2 metri. Am semănat în 13 aprilie şi preconizăm că în prima jumătate a lunii august va avea loc şi recoltarea. Sper că Dumnezeu va ţine cu noi. (...) Producţia este foarte variată la cultura muştarului, fiind cuprinsă între 800 şi 1.800 kilograme la hectar. Dacă reuşesc să produc 1.500 de kilograme la hectar şi preluarea va fi bună, mă gândesc să cresc suprafaţa. Oricum, dacă reuşim, s-ar putea ca anul viitor să mai intre şi alţii cu până la 50-60 de hectare, atât cât fabrica este în stare să prelucreze din producţia judeţului“, a spus şeful DADR Harghita. Torok Jeno a explicat că, în ultimii ani, producătorii de cartofi din judeţ au început să se reorienteze spre alte plante, din cauza faptului că această cultură nu mai este profitabilă. Unii au cultivat sfeclă-de-zahăr, alţii orz de toamnă, iar alţii au decis să cultive plante furajere.