Muzeu etnografic al românilor în Uzdin - Serbia

Un articol de: Oana Nistor - 28 Aprilie 2016

Societatea Culturală Tibiscus a inaugurat recent Muzeul etnografic al Uzdinului, noul aşezământ cultural funcţionâd într-un imobil pus la dispoziţia românilor din Uzdin de autorităţile publice sârbe. Potrivit directorului Vasile Barbu, în zestrea şi patrimoniul cultural al respectivei entităţi se află peste 800 de piese etnografice. „O parte dintre acestea au fost achiziţionate de la familiile de români din Uzdin, altele donate. Dacă nu am fi reuşit să înfiinţăm muzeul, multe s-ar fi pierdut. Au fost recuperate obiecte şi documente care au aparţinut unor eroi ai neamului, care au luptat pentru păstrarea fiinţei naţionale în timpul Războiului de Independenţă şi al Primului şi al Doilea Război Mondial”, a precizat scriitorul V. Barbu, citat de Agerpres. Multe obiecte au o vechime de peste 200 de ani, printre acestea numărându-se costume populare, obiecte de uz casnic pentru torsul lânii, ţesut şi pregătirea conservelor. Potrivit sursei citate, o valoare deosebită o au şi fotografiile vechi de aproape 200 de ani, care surprind chipuri de oameni, uliţele satului de altădată, activităţile agrare specifice zonei.

În opinia directorului Barbu, Muzeul etnografic al Uzdinului reprezintă „o filă de istorie spre care mulţi români privesc cu nostalgie, impresionaţi de trecutul străbunilor lor”.

În acelaşi sediu nou a fost mutată şi biblioteca românească „Petru Mezin”, comunitatea românilor din Voivodina având la dispoziţie peste 7.000 de titluri de carte, dintre acestea 6.500 fiind în limba română. „Cărţile provin din donaţiile mai multor asociaţii culturale din România. Ele sunt scrise de scriitorii clasici şi contemporani ai istoriei literaturii române. Multe dintre aceste unităţi de bibliotecă reprezintă o adevărată şansă pentru elevii şi studenţii care studiază limba română”, a precizat Barbu.

Periodic vor fi aduşi în mijlocul tinerilor scriitori şi se vor organiza medalioane literare şi colocvii pe diferite teme inspirate din cărţile aflate în fondul existent, acestea fiind sincronizate cu programa şcolară.