Năprasnicul, un ajutor natural al sistemului imunitar

Un articol de: Daniela Troia - 03 Septembrie 2020

Năprasnicul este o plantă anuală sau bienală, care se găsește, de obicei, în garduri vii și în loturile libere. Are multe beneficii pentru sănătate, fiind o excelentă plantă medicinală, care ajută la menți­nerea vitalității și stimulează sistemul imunitar. De asemenea, este de ajutor în terapia cancerelor. 

Planta poate fi folosită sub formă de ceai, tinctură sau ca supliment alimentar. Este bogată în carotenoizi (vitamina A), vitamine B (B2, B6 şi B9), vitamina C, fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, germaniu. Unele dintre cele mai notabile beneficii ale acestei plante medicinale sunt activitățile antiinflamatorii și antioxidanții pe care îi oferă. 

Năprasnicul are componente puternice, care îi conferă capacitatea de a combate bacteriile nedorite și de a preveni îmbolnăvirile. Într-un interval de concentrație de 5 până la 10 mg de ulei esențial de năprasnic prezintă acțiuni antimicrobiene semnificative împotriva E. coli și Staphylococcus aureus. 

Părțile aeriene ale acestei plan­te - frunzele, florile și tulpinile, ajută la combaterea hipertensiunii. Tot­odată, reduc inflamația, îmbunătă­țesc metabolismul și ajută la func­ționarea organelor vezicii biliare și a sistemului urogenital. Când este transformată în ceai, planta este un tratament recomandat în bolile sinusale. 

Un alt beneficiu important al consumului de năprasnic se datorează conținutului de germaniu organic. Planta activează funcțiile imune, îmbunătățește ciclul lipidic (metabolismul grăsimilor) și ajută la creșterea semnificativă a vitaminei E. Germaniul este recunoscut și drept „purtător de oxigen”. Astfel, acesta ajută la eliberarea de oxigen în organism și la îmbogățirea rezervelor noastre. Prin acest efect hrănește sângele cu oxigen, care, la rândul său, poate furniza mai bine oxigen în corpul nostru. Se știe că celula canceroasă poate exista doar într-un mediu lipsit de oxigen, ceea ce înseamnă ca germaniul poate ajuta la prevenirea cancerului, prin reglarea nivelurilor sănătoase de oxigen în tot corpul. Un alt efect important este că acei compuși de germaniu se leagă cu atomii de oxigen încărcați negativ. Aceștia pot capta apoi metale grele toxice, precum plumbul, mercurul și cadmiul, ajutând la detoxifierea organismului.

Deşi nu există o doză standard de năprasnic recomandată pentru a fi consumată, în general se folosesc aproximativ două lingurițe de plantă proaspătă sau uscată (sau o linguriță de rădăcină) sau tinctură de plantă cu apă. De asemenea, planta poate fi administrată și cu gălbenuș de ou crud. Puteți folosi această plantă și la gătit, la fel cum ați utiliza alte plante aromatice. Respectați întotdeauna recomandările fitoterapeutului, iar dacă apar efecte secundare din cauza consumului de ceai sau a altor produse, încercați să utilizați mai puțin sau întrerupeți utilizarea.