Nașterea Domnului vestită după datină la Reședința Patriarhală
În cadrul rânduielilor tradiționale specifice praznicului Nașterii Mântuitorului, în ajunul sărbătorii, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a Vecerniei praznicale, slujitorii Catedralei Patriarhale, purtând icoana cu scena Nașterii Domnului, au vizitat Reședința Patriarhală, unde au fost întâmpinați și binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Marele praznic al Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost vestit, după rânduiala bisericească, și la Reședința Patriarhală din București. Astfel, în ajunul sărbătorii, 24 decembrie, soborul de slujitori ai Catedralei Patriarhale a săvârșit în sfântul lăcaș de pe Colina Bucuriei Sfânta Liturghie, urmată de Vecernia praznicală cu rânduială specială.
La finalul sfintei slujbe, părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu slujitorii, a purtat în procesiune icoana pe care este zugrăvită scena Nașterii Domnului, împodobită cu ștergar tradițional, la Reședința Patriarhală. Aici, clericii au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Salonul Sfinților Români, unde au fost înălțate rugăciuni și cereri pentru sănătatea Preafericirii Sale și a turmei pe care o păstorește, fiind cântat și un polihroniu.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit slujitorilor care au vestit Nașterea Domnului după datina strămoșească, prin purtarea icoanei și intonarea troparului și a condacului praznicului, și a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a arătat semnificația acestui gest liturgic: „Nașterea Domnului este sărbătoarea luminii, dar și a bucuriei, pentru că îngerii din ceruri cântă cântări de laudă Pruncului Iisus și, de asemenea, păstorii aud aceste cântări cerești și binevestesc și ei această naștere locuitorilor din Betleem. Până astăzi, această paradigmă de la început se repetă. Colindătorii sunt imaginea îngerilor de la Betleem care cântă vestind taina Nașterii lui Hristos, iar apoi vin păstorii turmei duhovnicești, preoții și diaconii, la casele credincioșilor cu icoana și binevestesc Nașterea Domnului. Așadar, la fel cum a fost la Nașterea Domnului, a rămas și în tradiția Bisericii sau în memoria auditivă și vizuală până astăzi”.
De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit despre importanța Întrupării Fiului lui Dumnezeu, arătând relația profundă dintre Crearea omului și Nașterea Mântuitorului. „Mântuitorul este Fiul Cel veșnic al Tatălui ceresc în Care și pentru Care și prin Care a fost creat întregul univers. Faptul că lumea a fost creată pentru Fiul înseamnă că aceasta este un dar al lui Dumnezeu Tatăl pentru Fiul. De aceea se cuvenea ca Fiul să devină Om în lume pentru a arăta oamenilor ce înseamnă a fi om, așa cum a dorit Preasfânta Treime să fie omul, atunci când a zis: «Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră». (...) Fiul vine în lume și El nu ne arată doar Chipul lui Dumnezeu, ci în El se arată și asemănarea. Omul este creat după chipul lui Dumnezeu, dar ajunge la asemănare prin conlucrare cu harul lui Dumnezeu. Toți oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu, dar la asemănarea cu El ajung doar cei care folosesc harul de la Botez, ajungând la sfințenie. Asemănarea cu Dumnezeu este sfințenia”, a spus Preafericirea Sa.
La final, toți participanții la această rânduială au primit binecuvântarea Patriarhului României, închinându-se și sărutând icoana Nașterii Domnului.