Naşterea Domnului vestită prin colinde la Reşedinţa Patriarhală
„Atunci când aveţi harul Domnului Hristos în suflet, simţiţi bucurie şi o transmiteţi mai departe”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, colindătorilor care au vestit și miercuri, 21 decembrie, bucuria Crăciunului la Reședința Patriarhală din București. La final, membrii a patru grupuri de vestitori ai Nașterii Domnului au primit daruri.
În Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală, lângă bradul împodobit cu icoana Naşterii Domnului, dar şi cu globuri şi luminiţe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit miercuri seara vizita a patru cete de colindători, înveşmântaţi în costume populare, care au interpretat colinde şi cântări specifice sărbătorii Naşterii Domnului din repertoriul tradiţional şi cel contemporan.
Primii care au vestit în această seară Naşterea Mântuitorului prin glasurile lor cristaline au fost copiii din Grupul „Nihil sine Deo” al Parohiei Dăeni din judeţul Tulcea. Aceştia au fost dirijaţi la interpretarea colindelor de părintele Alexandru-Octavian Balaban. La finalul momentului, copiii au fost binecuvântaţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care i-a felicitat pentru frumuseţea colindelor şi pentru costumele populare pe care le-au purtat. „Vă felicităm pentru frumoasele cântări şi frumoasele costume populare pe care le purtaţi. În Dobrogea, mai ales în zona Tulcii, este o Europă concentrată. Aveţi o mare diversitate etnică şi culturală. Costumele arată cât de mare bogăţie artistică, exprimată în diferite părţi ale ţinutului acestuia. Acolo, şi populaţia turcă şi tătară şi-a învăţat copiii unele colinde, ceea ce înseamnă că e convieţuire bună şi paşnică”, a spus Patriarhul României.
În continuare, în Salonul Sfinţilor Români au poposit copiii de la Asociaţia „Down Plus” din Bucureşti, însoţiţi de doamna Georgeta Bucur. Şi aceştia au purtat un frumos port popular, interpretând colinde tradiţionale. La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a felicitat pentru colinde şi pentru costumele populare purtate: „Vă mulţumim pentru că aţi cântat foarte frumos şi sunteţi îmbrăcați în aceste frumoase costume tradiţionale populare româneşti. În acest fel, păstraţi tradiţiile noastre de Crăciun şi de Anul Nou”.
Cea de-a treia ceată de colindători a fost constituită din membrii Corului „Sfântul Ioan Botezătorul” al parohiei ocrotite de Înaintemergătorul Domnului din Protopopiatul Sector 3 Capitală. Aceştia au fost însoţiţi de părintele Florin Nectarie Busuioc, parohul acestei comunităţi şi protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală. Momentul lor a debutat cu o urare în versuri adresată de mezina grupului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în care tinerii colindători au mulţumit gazdei pentru primirea călduroasă. În continuare, copiii au interpretat colinde tradiţionale şi mai noi, acompaniaţi de instrumente muzicale. Preafericirea Sa le-a mulţumit pentru urarea adresată şi i-a felicitat pentru frumoasele cântări interpretate. „Vă felicităm pentru frumoasele colinde interpretate. Unele sunt proaspăt compuse cu mult entuziasm. Vă felicităm şi pentru costumele populare frumoase pe care le purtaţi. Felicităm şi pe părintele Florin-Nectarie Busuioc, care v-a organizat. În aceste zile a adus bucurie prin colinde, dar şi prin daruri oferite celor din parohie şi celor din protoierie”, a spus Patriarhul României.
Studenţii din cadrul Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) au fost ultimii care l-au colindat pe Întâistătătorul Bisericii noastre în această seară, majoritatea purtând ii tradiţionale româneşti. Aceştia au interpretat colinde din repertoriul recent, fiind felicitaţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pentru cântare, dar şi pentru implicarea în organizarea hramului Catedralei Patriarhale, precum şi a altor activităţi derulate la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor şi al Patriarhiei Române: „Aţi îmbrăcat costume populare foarte frumoase, care arată bogăţia artistică vizuală. Vă felicităm şi pentru misiunea pe care o împliniţi ca asociaţie. Am remarcat, îndeosebi, prezenţa voluntarilor ASTO la hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale şi la spectacolul «Moş Nicolae în mijlocul copiilor». Apreciem prezenţa voastră la aceste evenimente şi vă dorim multă bucurie, care este prezenţa harului în sufletul omului credincios. În limba greacă, la bucurie se spune hara, iar prezenţa iubirii lui Dumnezeu în sufletul omului se numeşte haris. Aşadar, este o legătură tainică între har şi bucurie. Atunci când aveţi harul Domnului Hristos în suflet, simţiţi bucurie şi o transmiteţi mai departe. Prin colinde se transmite bucuria harului Domnului nostru Iisus Hristos în care se arată iubirea lui Dumnezeu Tatăl şi părtăşia Sfântului Duh, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel”.
În încheiere, studenţii i-au mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija părintească arătată şi pentru aprecieri şi i-au oferit un buchet cu flori.
Toţi colindătorii şi însoţitorii grupurilor au primit la plecare daruri din partea Patriarhului României.