Naşterea şi Botezul Domnului, la Vicovu de Sus

Data: 06 Ianuarie 2015

Frumuseţea şi bogăţia sfintelor slujbe şi a tradiţiilor locale bucovinene au constituit şi în perioada sărbătorilor de iarnă buchetul sacru care a înfrumuseţat sufletele credincioşilor din Parohia Vicovu de Sus - Est, localitate  aflată lângă Putna slăvitului Ştefan cel Mare.

Naşterea Domnului a fost întâmpinată în Parohia Vicovu de Sus - Est cu vestitoarele colinde, atât în pragurile caselor credincioşilor, în ajun, cât şi la strană, în cele trei zile de sărbătoare, dar şi la căminul cultural din micul oraş bucovinean. A doua zi de Crăciun, într-o atmosferă adecvată, cu icoana Naşterii Domnului, cu brad frumos împodobit, coşuri pline de nuci, covrigi, mere şi bomboane de ciocolată, a fost întâmpinată formaţia instrumentală  „Mugurii Vicovului“, care a intonat tradiţionalele colinde „O, ce veste minunată!“, „La Betleem coloân jos“, „Trei crai de la răsărit“, „Praznic luminos“, „Deschide uşa, creştine“ - solist Anamaria Cotos,  „La poartă la Ştefan Vodă“ - solist Andrei Cotos, dar şi alte piese din repertoriul folcloric naţional sau european, toate aplaudate la scenă deschisă datorită reuşitei maestrului dirijor Doru Vasile Cotos şi a domnului Adrian Şerban. Programul a continuat cu o scenetă de Crăciun, ce a urmărit să pună în valoare cum trăieşte şi se manifestă familia creştină în preajma acestei sărbători, cu colinde, pluguşor şi sorcovă, avându-i ca protagonişti pe tinerii elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr.1, Vicovu de Sus, îmbrăcaţi în costume naţionale deosebite şi îndrumaţi de studenta Evelina-Andreea Irina. În final, Corul de tineret „Axios“, un grup format din studenţi de pe plaiurile bucovinene (Vicovu de Sus, Frătăuţi, Bilca, Volovăţ, Putna, Suceviţa) de la facultăţile de teologie, jurnalism, psihologie, medicină şi farmacie au încununat şi întregit atmosfera timpului şi locului de colindat.

După trecerea pragului noului an, 2015, familiile ortodoxe ale comunităţii Vicovu de Sus - Est au întâmpinat, ca şi în ajunul Naşterii Domnului, preotul cu icoana, şi în ajunul  Botezului Domnului preotul cu Agheasma Mare şi Sfânta Cruce, pentru a le fi sfinţite gospodăriile, dar şi pentru a primi binecuvântarea anului ce tocmai a sosit. În ziua slăvitului praznic al Botezului Domnului, de 25 de ani se păstrează în această parohie o frumoasă tradiţie: credincioşii, după Sfânta Liturghie, merg alături de preot în procesiune de la Biserica Vovidenia până la râul Suceava, pentru a se sfinţi apele acestui râu, atât prin stropire, cât şi prin aruncarea unei cruci din gheaţă. La final, credincioşii se întorc la biserică, de unde iau Agheasmă Mare şi anafură, întorcându-se cu  mulţumire la casele lor, împărtăşiţi cu retrăire sfântă şi lumina epifanică din acest moment al arătării Dumnezeiescului Fiu, înainte de ieşirea la propovăduire a Evangheliei. (Pr. Mircia Irina)