„Ne-am dorit ca prin aceste cursuri de perfecţionare să creăm o oglindă“
Vineri, 31 octombrie 2014, la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie“ al Mănăstirii Miclăuşeni, 56 de preoţi din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au susţinut ultimele examene pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi grad II în preoţie, în urma a două săptămâni de cursuri, care au presupus expuneri practice din partea profesorilor invitaţi, ateliere de formare, sesiuni de facilitare a conţinutului, precum şi alte modalităţi pedagogice menite să crească gradul de atractivitate.
Timp de două săptămâni, în perioada 19-31 octombrie 2014, la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie“ al Mănăstirii Miclăuşeni s-au desfăşurat cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi grad II în preoţie, la care au luat parte 56 de preoţi din eparhiile sufragane ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Participanţii au avut prilejul să întâlnească profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi din alte centre universitare din ţară şi străinătate, tematicile parcurse fiind rezonante în dimensiunea pastoraţiei actuale.
„Ne-am dorit ca prin aceste cursuri de perfecţionare să creăm o oglindă, în care fiecare participant să reflecteze asupra misiunii sale ca preot şi în care să descopere chipul lui Hristos. M-am bucurat văzând, în urma interacţiunii cu preoţii de aici, că există această disponibilitate, aceea de a lua din chipul lui Hristos şi de a-l oferi ca frumuseţe înmiită lumii. De asemenea, am observat lucruri care trebuie îndreptate. Mai mult decât atât, mulţi chiar dintre preoţii participanţi, intrând în legătură cu profesorii invitaţi, cu speakerii, cu cei care au venit să le pună la inimă cuvânt, dar şi faptă şi îndemn, au ajuns la concluzia că trebuie să schimbe ceva în pastoraţia lor. Un alt lucru care mă bucură este şi acela că, timp de două săptămâni, la Miclăuşeni s-a creat o foarte frumoasă comunitate, pentru că preoţii s-au redescoperit pe ei înşişi în prezenţa fraţilor preoţi, şi aşa, având aceleaşi idealuri şi aşteptări, au descoperit că pot fi mai puternici împreună. Şi cred că de lucrul acesta avem cea mai multă nevoie. Dincolo de toate, cred că cea mai bună investiţie pe care o poate face în momentul de faţă instituţia Bisericii este investiţia în proprii preoţi slujitori. De aceea, nu pot să nu amintesc că această modalitate de organizare a cursurilor a plecat de la un gând al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care a dorit ca preoţii să poată cu adevărat în urma acestei experienţe să plece mai folosiţi şi mai luminaţi“, a declarat arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Cursurile au fost organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - Sectorul Învăţământ, prin Centrul de formare şi inovare, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, şi au urmărit o creştere a nivelului de cunoaştere teologică şi de trăire preoţească, precum şi aplicabilitatea unor metode eficiente de pastoraţie în viaţa comunităţii ecleziale, după cum ne-a declarat pr. Eugen Sebastian Teacu, director al Centrului de formare şi inovare patronat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi inspector eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Dincolo de bucuria reîntâlnirii şi de împreuna-slujire a Sfintei Liturghii zilnic, preoţii participanţi au avut posibilitatea să audieze prelegerile profesorilor invitaţi, care au vorbit despre lucruri actuale din pastoraţia preoţească, ţinând cont şi de contextul social-cultural în care îşi desfăşoară activitatea slujitorii sfintelor altare. Au fost abordate tematici legate de pastoraţie, de duhovnicie, de liturgică şi de tipic, de predică şi cateheză, aspecte canonice ale felului în care preoţii administrează Sfintele Taine şi toate celelalte slujbe, de administraţie parohială, cât şi subiecte complementare metodologiei. Sperăm că timpul petrecut la Miclăuşeni, precum şi informaţiile primite atât din experienţa profesorilor invitaţi, cât şi a colegilor preoţi să le fie de folos participanţilor în misiunea preoţească din parohiile lor“.
Ce au declarat preoţii participanţi şi profesorii invitaţi
„În cursul pe care l-am susţinut, am încercat să problematizez anumite lucruri legate de vorbitul în faţa credincioşilor, cu câteva elemente de public speaking. Am prezentat noţiuni, cât şi tehnici de dicţie, de pronunţie, de elimnare a fricii, care să-i ajute pe preoţii participanţi să se dezinhibeze în discursul pe care îl au în faţa credincioşilor, să conştientizeze că nu sunt nişte simpli transmiţători şi simpli emiţători ai unui mesaj, ci că împărtăşesc cu adevărat cuvântul lui Dumnezeu. Mă bucur că modalitatea de organizare a acestor cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi grad II în preoţie ajută foarte mult la aplicabilitatea informaţiilor, punându-se accent pe mai puţină teorie şi pe mai multă practică.“ - Preot Roger Coresciuc, lector la catedra de Catehetică şi Omiletică la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi
„Un sentiment al obligativităţii mă îndemna demult să mă înscriu la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie. Amânarea, arma cea mai vicleană a vrăjmaşului, m-a făcut ca abia acum, după zece ani de la hirotonie, să dau deoparte toate piedicile şi să încep şi eu să păşesc pe prima treaptă a obţinerii gradelor profesionale în preoţie, înscriindu-mă la cursurile pentru definitivat. Duhul păcii şi al aşezării, adus la Miclăuşeni de IPS Mitropolit Teofan, care a jertfit câteva ceasuri pentru a fi în mijlocul nostru la prima Sfânta Liturghie şi apoi la momentul deschiderii, am încercat să îl păstrăm şi să îl împrospătăm şi noi în simţire şi trăire, săvârşind în fiecare dimineaţă Sfânta Liturghie. Atelierele de facilitare şi seminarizarea temelor discutate au creionat mai clar pentru noi felul în care ne raportăm, sau cum ar trebui să ne raportăm la misiunea noastră faţă de Hristos, faţă de familie, parohie şi societate. Se cuvine să mulţumim Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru şansa oferită de a participa la aceste cursuri, apreciind la superlativ modul de organizare, devotamentul şi implicarea echipei de coordonatori şi profesori, condiţiile de cazare şi masă, liniştea locului, cât şi bucuria cunoaşterii şi a împreună-slujirii.“ - Preot Ionel Maloş de la Parohia „Sf. Gheorghe“ - Laura, Vicovu de Sus, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
„A fost o experienţă cu totul şi cu totul deosebită, având în vedere că aceste cursuri au fost organizate pe durata a două săptămâni, într-o manieră diferită de cele organizate anii trecuţi. Au existat metode noi de prezentare a informaţiilor, cu sesiuni de seminarizare şi cu discuţii practice, în plen, pe marginea celor prezentate. Examenele au fost bine venite şi la obiect, întrucât s-a verificat cât am deprins din cele prezentate.“ - Preot Ştefan Costel din Parohia Călugăreni, Protopopiatul Ceahlău, Arhiepiscopia Iaşilor
„Cursurile au evidenţiat problemele pastorale cu care se întâlnesc preoţii în parohiile din care provin, găsindu-se soluţii comune pentru rezolvarea acestora şi pentru o mai rodnică şi adecvată activitate misionară.“ - Preot Vlad Rusu de la Parohia Codăeşti 1, Protopopiatul Vaslui, Eparhia Huşilor.