„Ne gândim la țară, ne gândim la darul pe care ni l-a făcut Dumnezeu dându-ne unitatea”
Ziua Naţională a României a fost sărbătorită la Cluj-Napoca printr-o suită de manifestări religioase şi militare. În toate bisericile ortodoxe au avut loc slujbe de Te Deum și de pomenire a eroilor neamului.
La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, slujba de Te Deum a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a adresat, cu acest prilej, un cuvânt de învățătură despre credința și dragostea pentru neam și țară a înaintașilor: „Astăzi e mare sărbătoare pentru noi, aducându-ne aminte de 1 decembrie 1918, când s-a realizat Marea Unire așteptată de sute de ani de înaintașii noștri. Cei prezenți aici și mulți alții, acum, la 1 decembrie, ne gândim la țară, ne gândim la darul pe care ni l-a făcut Dumnezeu dându-ne unitatea. (…) Îi suntem mulțumitori lui Dumnezeu și le dorim tuturor românilor, oriunde s-ar găsi ei, o zi de sărbătoare frumoasă, cu multe bucurii și sănătate de la Dumnezeu”.
La acest moment de rugăciune au participat autoritățile militare și civile. Apoi, în Piața Mihai Viteazul, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, au avut loc ceremonii civile şi militare la monumentul voievodului Mihai Viteazul.
Prefectul județului Cluj, Tasnádi István Szilárd, a citit mesajul premierului României, iar primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a lansat un apel la unitate și a evidențiat rolul preotului și al dascălului în menținerea și cultivarea românismului care a dus la realizarea Marii Uniri: „Românismul a rezistat o mie de ani pentru că am avut preotul și dascălul la sat. (…) Preotul și dascălul au fost cei care au menținut românismul și spiritul viu alături de limbă, tradiții și obiceiuri”. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și a tehnicii de luptă.