Negrilica, benefică în peste 40 de afecțiuni

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 08 Noiembrie 2019

Chimenul negru sau negrilica este o sămânță mică, dar cu proprietăți remarcabile de vindecare. Semințele de Nigella sativa au fost folosite din cele mai vechi timpuri ca remediu activ în maladii grave, atât în medicina Egiptului și Greciei antice, cât și în medicina tradițională. În țara noastră, această plantă este cunoscută sub denumirea de chimen negru, coriandru românesc sau susan negru.

Primele scrieri care atestă cultivarea și utilizarea semințelor de chimen negru datează încă din timpul Vechiului Testament (Cartea lui Isaia 28:25,27). În culturile arabe, chimenul este supranumit „semința binecuvântării”. 

Peste 485 de studii de specialitate, efectuate recent, au arătat că semințele de chimen negru pot remedia și ajuta în cazul a peste 40 de boli și au peste 20 de acțiuni farmacologice: combate diabetul de tip 2, previne deteriorarea rinichilor asociată diabetului, previne patologiile diabetice, infecția cu Helycobacter Pylori, tratează infecția cu stafilococ auriu multiplu rezistent, adjuvant în epilepsie, tratează cancerul de colon, cancerul pancreatic, cancerul de sân, previne afecțiunile cerebrale datorate intoxicării cu plumb, previne efectele negative asupra radiației, protejează împotriva afecțiunilor datorate infarctului, are proprietăți anti-psoriazis, previne simptomele asociate cu Parkinsonul, omoară celulele canceroase cerebrale agresive ale glioblastomului, îndepărtează celulele leucemice, suprimă creșterea canceroasă a ficatului, suprimă creșterea cancerului cervical, omoară celulele cancerului cavității bucale etc.

Negrilica se consumă ca atare, adăugată în diverse aluaturi, salate, sau preparate alimentare, dar și sub formă de ulei, capsule cu extract de negrilică etc. 

Rețete:

Pogace cu negrilică

Ingrediente: 250 g jumări date prin mașina de tocat, 500-700 g făină, drojdie de bere proaspătă cât 2 nuci, 2 lingurițe de zahăr, 200 ml lapte, 2-3 lingurițe semințe de negrilică măcinate, 1 linguriță semințe de negrilică întregi, 2 ouă, 1 linguriță boia de ardei iute, 1 linguriță sare. Mod de preparare: Se amestecă făina cernută cu jumările, sarea, boiaua, negrilica măcinată și 1 ou întreg; separat se face o maia cu drojdie, lapte călduț și zahăr; se amestecă bine, apoi se adaugă la cocă; se frământă bine aluatul și se pune la dospit. După ce își dublează volumul, se întinde o foaie de 3-5 cm grosime, se taie rondele și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se ung cu gălbenuș de ou și se presară deasupra cu semințe de negrilică.

Sărățele cu negrilică

Ingrediente: 250 g unt, 1 ou mare, 1 pahar cu lapte, făină cât cuprinde, 1 linguriță de sare fină, 3-4 linguri de semințe de negrilică, un gălbenuș bătut, sare de mare. Mod de preparare: Se încăl­zește untul la temperatura camerei, după care se amestecă cu sarea, oul bătut, semințele de negrilică, laptele; se adaugă făină cât cuprinde, se frământă bine și apoi se dă la frigider pentru 30 de minute. Apoi, se întinde o foaie cu grosimea de 1-2 cm, se taie bastonașe de diferite dimensiuni, se pun în tava tapetată cu hârtie de copt, se ung cu gălbenuș de ou și se presară cu semințe de negrilică, apoi se pun la copt.