Nemulţumiri în industria alimentară

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 13 Noiembrie 2018

Produsele lactate se vor scumpi pe fondul creșterii costurilor de transport, a lipsei infrastructurii rutiere şi a majorării salariului minim, a anunţat Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), în cadrul evenimentului „Romanian Food&Agribusiness Conference”. În ceea ce priveşte scumpirea celorlalte produse alimentare, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a spus că nu poate formula prognoze, pentru că „nimeni nu face scumpiri în decembrie, în perioada promoţiilor”.

„Vă interesează dacă se scumpesc produsele lactate, dacă se scumpeşte piaţa? Sigur se va scumpi, pentru că avem în primul rând inflaţia, a crescut costul de transport, avem lipsă de infrastructură rutieră, salariul minim - am primit mesaj că nu ar fi acum în decembrie şi că o să amânăm -, dar nici nu a fost bugetat la nimeni pe 2018. Nici eu nu sunt de acord să dăm salariul în funcţie de vechime, vârstă sau studii. Poate la stat, la bugetari. Noi, în mediul privat, plătim pe performanţă. (...) Deci, costurile noastre au crescut foarte mult, ceea ce înseamnă că produsele se vor scumpi. Cu cât? Nu pot să vă spun. Materiile prime s-au scumpit, indiferent că este făină, lapte, carne. Costurile pe transport au crescut, utilităţile, gaze şi energie, taxe... acum depinde când or să ne permită hipermarketurile să intrăm la negociere pentru creştere, nu pentru coborâre”, a explicat preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, prezent la „Romanian Food&Agribusiness Conference” și citat de Agerpres.

El a transmis celor care doresc să investească acum în industria laptelui să se gândească bine şi să analizeze piaţa pe filieră, în funcţie de dimensiunea afacerii.

„Dacă doriţi să lucraţi sau să investiţi în piaţa laptelui, nu uitaţi că este foarte volatilă. (...) Dacă doriţi să investiţi, mergeţi pe lapte de oaie, pentru că nu prea mai este, întrucât ciobanii nu prea mai au mulgători la stână şi se duc şi ei pe carne. La vacă gândiţi-vă să aveţi cam 40% fermă proprie, să vă asiguraţi un start-up în colectare lapte şi restul mergeţi pe nişă. Nu vă aruncaţi în vise de business, că o să intru în hipermarketuri, că o să mă bat cu corporate. (...) Fără 2-3 milioane de euro pe care să-i investiţi în utilaje şi mai ales în acele maşini de ambalat, nici să nu vă gândiţi să intraţi pe comerţul civilizat”, susține Cojocaru.

În plus, el a atras atenţia celor care vor să investească în sector să nu îşi facă business-planuri după datele Institutului Național de Statistică, ale cărui date nu sunt în concordanţă ce se întâmplă în piaţă.

„Cum să spui că laptele este 0,8 lei (pe litru - n.r.), când el este 1,5-1,6 lei la poarta fermei, fără TVA? Cum poţi spune că salariul este 100 de euro, când... căutaţi dvs. acum nişte angajaţi! Ştiţi, a apărut bancul acela: «Purtaţi-vă frumos cu angajaţii noştri, clienţi mai găsim». În industria laptelui avem nevoie de 4.000 de oameni, acum”, a explicat liderul APRIL.

Referindu-se, de asemenea, la criza de angajaţi, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a spus că industria alimentară era cel mai mare angajator din România, dar „acum nu mai poate fi, pentru că nu mai are ce angaja”.

„Deficitul de personal în industria alimentară este în cel mai fericit caz de 30%, dar părerea mea este că am ajuns la aproape 50%. Nimeni nu vine la angajare, iar angajaţii sunt trecuţi de prima tinereţe cu mult, marea majoritate şi de a doua tinereţe”, a arătat Minea, la acelaşi eveniment.

În ceea ce priveşte scumpirea produselor alimentare, şeful Romalimenta afirmă că nu poate face prognoze, pentru că „nimeni nu face scumpiri în decembrie, în perioada promoţiilor”.
„La ora actuală, ne-a dat peste cap chestia cu salariul. Majorarea salariului minim o discutăm, dar aceea cu 15 ani m-a băgat în ceaţă complet. (...) Este o prostie. Trebuie să mă întrebe şi pe mine, gradul meu de suportabilitate”, a atras atenţia Sorin Minea.

BusinessMark a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, a şasea ediţie a evenimentului „Romanian Food&Agribusiness Conference”, la care au participat reprezentanţi din industria de profil.