Nicolae Manolescu a obţinut al doilea mandat în fruntea scriitorilor

Data: 25 Noiembrie 2009

Profesorul universitar, eseistul, istoricul literar Nicolae Manolescu, unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani, reales, luni, la Conferinţa Naţională a Uniunii Scriitorilor din România (USR), în funcţia de preşedinte al breslei, a declarat că îşi doreşte să fie un preşedinte cât mai obiectiv.

Nicolae Manolescu a obţinut 174 de voturi din 344 exprimate, trei voturi fiind declarate nule. În disputa pentru şefia USR Manolescu s-a confruntat cu alţi patru scriitorii - Nicolae Breban - 76 de voturi, Dan Mircea Cipariu - 38, Constantin Stan - 36 şi Ştefan Agopian - 17. „Promit ca, în măsura posibilităţilor, să fac tot ceea ce se poate face“, a mai spus, după încheierea numărării voturilor, Nicolae Manolescu.

Printre priorităţile preşedintelui USR se numără: redobândirea locului pe care Uniunea îl merită pe plan naţional, prin crearea unei noi imagini a breslei, redefinirea raporturilor dintre USR şi stat, prin determinarea instituţiilor statului de a-şi asuma obligaţiile legale care le revin, raţionalizarea cheltuielilor din cadrul Uniunii, îmbunătăţirea comunicării în cadrul breslei şi în relaţiile cu mediul public, valorificarea patrimoniului literar românesc în favoarea scriitorului român şi a breslei scriitoriceşti. Nicolae Manolescu a atras atenţia, luni, la Conferinţa Naţională a Uniunii, desfăşurată în sala Amfiteatru a Teatrului Naţional din Bucureşti, că nu reducerea cheltuielilor din cadrul Uniunii este soluţia, ci atragerea de noi venituri pentru breaslă.

„Supravieţuirea breslei noastre depinde de capacitatea ei de a se dota cu mijloacele materiale adecvate epocii actuale şi care nu pot fi obţinute fără o organizare de felul asociaţiilor, patronale sau sindicale, din numeroase alte domenii. Scriitorii nu se pot lipsi de o asociaţie proprie care să lupte pentru drepturile lor ca oameni şi care să le protejeze operele. Chiar dacă legea nu ne permite în cadrul USR un organism de gestiune colectivă a drepturilor de autor, promitem să găsim alte pârghii pentru o mai eficientă protecţie a drepturilor scriitorilor“, se arată în programul lui Nicolae Manolescu pentru un nou mandat.

USR a avut în 2009 venituri de peste 4,9 milioane de lei, potrivit raportului vicepreşedintelui USR, Varujan Vosganian. Varujan Vosganian a prezentat un raport asupra veniturilor şi cheltuielilor USR, luni, la Sala Amfiteatru a instituţiei, în cadrul Conferinţei Naţionale a Uniunii. Astfel, Vosganian a spus că suma cheltuielilor USR în 2009 se ridică la peste 4,5 milioane de lei. Potrivit comisiei de cenzori, USR are, în prezent, în bancă, peste 300.000 de lei, conform Mediafax.

Nicolae Manolescu s-a născut pe 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea, într-o familie de profesori de liceu. În 1956 a absolvit gimnaziul şi liceul la Sibiu, iar în 1962 şi-a dat licenţa la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. În 1974 obţine titlul de Doctor în Litere cu teza „Opera lui Titu Maiorescu“. Teza de doctorat a stat la baza cărţii „Contradicţia lui Maiorescu“, o amplă incursiune critică, un eseu biografic şi psihanalitic, şi un exerciţiu de hermeneutică necesar, întrucât studiile despre Maiorescu sufereau de politizarea excesivă de către criticii proletcultişti care vedeau în el un simplu duşman de clasă.

În 2005 Manolescu a fost ales preşedinte al USR, iar în 2006 a fost numit ambasador al României la UNESCO, conform Agerpres.