Nicolae Steinhardt a fost evocat la Bistriţa
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat la manifestarea dedicată Centenarului Nicolae Steinhardt, de la Bistriţa. În cadrul evenimentului au avut loc evocări ale vieţii şi operei lui Steinhardt şi au fost acordate premii pentru cercetarea şi valorificarea operei acestuia.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de cultură Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Mănăstirea "Sfânta Ana" de la Rohia, care şi-au propus să marcheze împlinirea a 100 de ani de la naşterea marelui monah. Momentul aniversar a debutat în Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" din Bistriţa cu un Parastas în memoria lui Nicolae Steinhardt.
Manifestările au continuat la Hotelul Metropolis cu simpozionul "Între viaţă şi cărţi" şi cu decernarea premiilor "Centenar Nicolae Steinhardt". Au participat la acest eveniment monahi, oameni de cultură şi personalităţi ale vieţii academice din întreaga ţară. Printre invitaţii speciali s-a aflat academicianul Eugen Simion.
În debutul simpozionului, IPS Andrei a evocat relaţia personală pe care a avut-o cu monahul Nicolae de la Rohia, în perioada în care a fost preot la Turda.
"Eram în primul an de studenţie la Bucureşti, în anul 1967, şi la bisericuţa la care mă duceam, fosta biserică a Schitului Darvari, observam, în spate, o persoană distinsă, modestă, tăcută, mereu în reculegere care, duminică de duminică, era prezentă la Sfânta Liturghie. După mai mulţi ani, după ce am terminat Facultatea de Inginerie, apoi pe cea de Teologie şi am devenit preot în Turda, într-o primăvară, îmi bate la uşă un necunoscut, intră în casă şi se prezintă: "Sunt fratele Nicolae. M-a trimis fratele Mitrofan, care vă ştie bine, să vă fac o vizită". A rămas câteva zile şi mi-a destăinuit toată povestea vieţii lui. Atunci s-a înfiripat o lungă prietenie duhovnicească", a amintit IPS Andrei.
La rândul său, academicianul Eugen Simion a vorbit despre eseistul şi omul de litere Nicolae Steinhardt şi despre momentul procesului politic intentat de autorităţile comuniste aşa-numitului "lot Noica".
"Nicu Steinhardt a fost pus la încercare de Securitate, propunându-i-se să fie martor al acuzării împotriva lui Noica pentru a scăpa. În caz contrar, va intra şi el la închisoare. Nu a acceptat să îi acuze pe Noica, Voiculescu şi pe ceilalţi şi astfel le-a împărtăşit soarta", a spus Eugen Simion.
Evocări şi premii
În cadrul simpozionului, opera lui Nicolae Steinhardt a fost evocată şi de George Ardeleanu, autorul monografiei "N. Steindardt şi paradoxurile libertăţii", precum şi de alţi profesori universitari, scriitori, academicieni şi oameni de cultură din ţară.
La finalul manifestării, IPS Andrei a decernat două premii pentru cercetarea şi valorificarea operei lui Nicolae Steinhardt, academicianului Eugen Simion şi lui George Ardeleanu, lector universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.