„Noaptea cercetătorilor“ în 11 oraşe din ţară

Data: 25 Septembrie 2013

Unsprezece oraşe din ţară, printre care Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Craiova, găzduiesc vineri, 27 septembrie, „Noaptea cercetătorilor“, un eveniment prin care se doreşte aducerea tot mai aproape a tinerilor de experimentele ştiinţifice.

„Noaptea cercetătorilor“ va fi organizată vineri, 27 septembrie, în peste 300 de oraşe din Europa, în România, elevii, studenţii, profesorii, pasionaţii de ştiinţă, dar şi alte persoane  interesate să ia parte la „experimente trăsnite şi conferinţe despre misterele încă nedezlegate ale ştiinţei“ fiind aşteptate în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Craiova, Cluj, dar şi alte oraşe mai mici.

Evenimentul se înscrie în seria evenimentelor „Marie Curie“, la nivelul Uniunii Europene, şi îşi propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Primul eveniment european de acest tip a fost organizat în 2005 şi a atras până în prezent 1,5 milioane de vizitatori, în România, ediţia din 2012 a atras peste 25.000 de vizitatori, în cele şapte oraşe organizatoare.

Bucureştenii sunt aşteptaţi în trei locuri din capitală: Parcul Tineretului, Platforma Măgurele şi Muzeul „Antipa“.

29 de activităţi la Muzeul Antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ a anunţat că îşi propune să realizeze 29 de activităţi distincte în cadrul evenimentului „Noaptea cercetătorilor“: cum se realizează colectarea, prepararea şi identificarea insectelor, păianjenilor, fluturilor, vertebratelor şi mamiferelor aflate în colecţiile muzeului. Potrivit unui comunicat remis Agerpres de Muzeul Antipa, tinerii, profesorii şi publicul prezent vor avea în program o serie de discuţii interactive, aplicaţii practice şi experimente spectaculoase la care vor putea asista.

În Sala Multimedia, începând cu ora 19:30, specialiştii muzeului îi vor încânta pe toţi iubitorii şi entuziaştii de ştiinţă cu experimente inedite: participanţii vor identifica insectele după sunetele pe care acestea le produc, vor fi preparate insecte necrofage după standardele ştiinţifice şi muzeale, prezentându-se, totodată, etapele naturalizării şi ale restaurării unor specii de vertebrate. Nu în ultimul rând, participanţii vor vizita colecţiile de mamifere şi lepidoptere ale muzeului.

„Ne bucurăm enorm că Muzeul Antipa, unul dintre cele mai puternice branduri ale ştiinţei româneşti, s-a alăturat evenimentului nostru. În acest fel, pe lângă experimentele spectaculoase cu lasere, electricitate, gravitaţie, participanţii la «Noaptea cercetătorilor» vor avea ocazia unică de a privi în spatele cortinei unui muzeu de ştiinţă şi de a înţelege munca cercetătorilor de acolo“, a declarat Ionuţ Topală, coordonatorul proiectului, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Totodată, în Parcul Tineretului, publicul este aşteptat între orele 17:00 şi 22:00 pentru observaţii astronomice prin telescop, experimente optice, plasmă şi laseri, plasmă speaker (difuzor din plasmă), transmiterea semnalului electric prin oameni, propagarea luminii, surse de lumină, interferenţa şi difracţia, experimente de electrostatică, muzică cu harpă fără coarde sau miniexperimente cu microcontrollere. La Platforma Măgurele vor fi organizate vizite ghidate în laboratoare între 9:00 şi 18:00.

Tot la Bucureşti sunt organizate concursuri, cu premii, de avioane de hârtie pentru copiii mici, de desene şi concursuri de prelegeri libere pentru elevii de gimnaziu şi liceu.

Programul din celelalte oraşe ale ţării poate fi consultat la adresa de internet: http://noapteacercetatorilor.uaic.ro/.