Noaptea Cercetătorilor la Cluj-Napoca şi Sibiu

Data: 25 Septembrie 2014

Noaptea Cercetătorilor 2014, un eveniment de descoperire a ştiinţei prin învăţare distractivă, va avea loc azi, 26 septembrie, în 15 oraşe din România. La Cluj-Napoca participanţii sunt aşteptaţi în Parcul Central şi la Observatorul Astronomic, iar la Sibiu evenimentele se defăşoară la Sala Transilvania.

Începând cu ora 16:00, în Parcul Central din Cluj-Napoca şi la Observatorul Astronomic, participanţii la Noaptea Cercetătorilor din acest an vor avea ocazia să afle lucruri inedite din chimie, fizică, astronomie, într-un mediu distractiv, oferit de cadre didactice de la Universitatea „Babeş-Bolyai“. Astfel, copiii, adulţii precum şi vârstnicii vor putea afla informaţii despre particulele elementare, spectroscopie, simulări legate de electricitate, despre ştiinţa din spatele criminalisticii. De asemenea, se vor putea juca cu baloane de săpun gigant, vor avea ocazia să producă un curcubeu artificial şi vor afla care este reacţia plantelor la nitrogen lichid. Organizatorii promit şi alte experimente precum propagarea sunetelor în diferite medii şi le oferă participanţilor posibilitatea de a scrie mesaje cu cerneală invizibilă. Tot în cadrul evenimentului vor avea loc şi concursuri, în Parcul Central din Cluj-Napoca, unul cu hidrobicicletele pe Lacul Chios, altul de avioane de hârtie. Astfel, printre experimentele care vor avea loc în Parcul Central din Cluj-Napoca, între orele 16:00-22:00, se numără cele realizate la -196 grade Celsius, cele cu gheaţă carbonică, cu fulgere la borcan, cu levitaţia magneţilor, măsurarea vitezei de alergare a copiilor, „magie cu lapte“, „vârtejuri de fum“ etc.

La Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca se vor putea face observaţii, începând cu ora 21:30.

Experimente la Sibiu

La Sibiu, evenimentele din cadrul „Nopţii Cercetătorilor“ se desfăşoară de la ora 16:00, la Sala Transilvania. Universitatea „Lucian Blaga“ a pregătit publicului interesat de ştiinţă, cercetare şi experimente o serie de activităţi interactive şi inedite: experimente fizice, chimice şi biologice; studierea mişcării Browniene; reconstrucţia trecutului (unelte şi materiale de construcţii, măsurarea timpului); RobotShow; imprimare şi manipulare obiecte 3D; ateliere de teatru; invenţii, brevete şi prototipuri; concurs de desene şi fotografii etc.

Vizitatorii de toate vârstele sunt aşteptaţi să participe la experimente, demonstraţii şi expoziţii precum: maşina inteligentă cu recunoaştere a semnelor de circulaţie şi a stării drumurilor; observaţii astronomice, difracţia luminii, evidenţierea mişcării browniene folosind difuzia luminii; starea ecologică a râurilor şi a sănătăţii umane; alimentele viitorului: imaginaţie şi design; produse tradiţionale - imagini, tehnici de conservare, degustare; analize pentru aer curat; determinarea pH-ului soluţiilor şi solului; microscopie asistată de calculator; determinarea clorofilei din plante; „Medicina pentru noi“ - demonstraţii ale voluntarilor SMURD.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment finanţat de Comisia Europeană. Primul eveniment european Noaptea Cercetătorilor a fost organizat în 2005 şi a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori. Acesta oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi pe oamenii din spatele experimentelor. În România, la ediţia de anul trecut au participat peste 40.000 de vizitatori. (Oana Rusu)